Резюме: |
Inger Hilmansson (FP) har naturligtvis helt rätt. Kalmar kommun ska inte använda näringslivsenhetens pengar för att stå värd för en fotbollslandskamp.
U 21-landskampen i fotboll mellan Sverige och Ukraina ska spelas i september på Guldfågeln Arena. Beloppet är 125 000 kronor.
Näringslivsenheten har inte någon budgetpost för idrott. Det är tredje gången som enheten betalar U21-fotboll, till ett totalt belopp på 380 000 kronor. Intäkterna går till KFF, påpekar Hilmansson.
Hon anser att det är Destination Kalmar AB som ska stå för kalaset. Detta kommunala bolag har idrottsturism som en uppgift. Destination Kalmar har fått kraftigt ökad tilldelning i budget, säger Hilmansson ”till skillnad från skola och omsorg”.
Det är ingen bra ordning att ta kommunala pengar som inte finns och ge till verksamheter som inte är till direkt nytta för innevånarna. Om argumentet är att varje evenemang av detta slag är av godo för besöksnäring, är det Destination Kalmar som ska betala. Där bör man ha större erfarenhet av att räkna på investering och återbäring.
Och varför ska Kalmar kommun åta sig att marknadsföra U21-landskampen, när det är någon annan, en enskild verksamhet, som tar intäkterna? Det är en form av gynnande som en kommun ska vara väldigt försiktig med.
Kommunalrådet Johan Persson sade nyligen att kommunen och KFF praktiskt taget är samma sak. Han påstod att han blivit felciterad, men det är uppenbart att det finns gemensamma intressen, som går längre än kommunens relation till andra verksamheter i kommunen.
Den senaste tiden har Ukraina kommit i blickpunkten. Landet ordnar tillsammans med Polen ett europamästerskap i fotboll. Sverige spelar sin första match mot Ukraina på fotbollsstadion i Kiev. Den demokratiska utvecklingen i Ukraina svajar efter den orangea revolutionen 2004. Förhoppningar fanns att Ukraina skulle lämna sitt kommunistiska arv bakom sig och söka medlemskap i EU. Vid valet 2010 blev gammelkommunisten Viktor Janukovitj president. Han anses ha ökat korruptionen i landet och ha samröre med den organiserade brottsligheten. Janukovitj har väckt EU-ländernas vrede, när han lät fängsla sin karismatiska rival om makten, Julia Tymosjenko. Hon hävdar att hon fängslats på falska grunder och visar upp skador som ska ha uppstått av misshandel i fängelset.
EU har protesterat mot behandlingen av Tymosjenko. EU-kommissionären med ansvar för idrott, Androulla Vassiliou, har gjort klart att hon inte tänker närvara vid några av de matcher som spelas i Ukraina. Däremot kommer hon att följa de matcher som spelas i Polen. Hennes beslut stöds av hela EU-kommissionen och ordföranden Jose Emanuel Barroso står bakom beslutet. Även Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har deklarerat att hans stol står tom på läktarna i Ukraina.
EU ställer sig också alltmer kallsinnigt till ett avtal med Ukraina, som skulle ge landets ställning av ”nästan-medlem”.
Men ”en internationell bojkott av mästerskapet eller ett återkallande av Ukrainas rätt att ordna turneringen vore fel av flera anledningar”, skrev Financial Times nyligen på sin ledarsida. Punktvisa bojkotter har sällan effekt. Intresset kring matcherna ökar oppositionens möjligheter att göra sig hörd. Janukovitj låter sig knappast påverkas. Men om politiska ledare vägrar att åka till Ukraina som åskådare, har han ändå fått en knäpp på näsan inför valet senare i år.
Och förresten, om Ukraina ska bojkottas, hur gör man med VM som ska spelas 2018 och 2022 i auktoritära länder som Ryssland och Qatar? Spela fotboll, ge rött kort åt Janukovitj!
Kvinnor demonstrerar utanför fängelset i staden Kharkov, där den förra premiärministern hålls fängslad.
|