Över 100 000 människor EU-vänliga demonstranter har under eftermiddagen samlats på Självständighetstorget i Ukrainas huvudstad Kiev. Polisen har flytt från platsen. Demonstranterna tog sig förbi de metallsköldar som omgav en stor julgran på torget och utgör nu ett hav av blått och guldgult - färgerna i både Ukrainas och EU:s flaggor. Regimfientliga slagord ropas över torget och enligt AFP är detta de största oppositionella protesterna sedan den orange revolutionen för nio år sedan.
Enligt talespersoner för demonstranterna ska de stanna på Självständighetstorget där oppositionsledare ska tala. I lördags natt var torget var plats för ett brutalt polistillslag mot EU-positiva demonstranter, ett tillslag som Vid presidentkansliet använder sig demonstranter av traktor för att försöka forcera polisavspärrningar, uppger ögonvittnen för nyhetsbyrån Reuters. Polisen använder tårgas för att skingra demonstranterna, som till övervägande delen är unga.
Ukrainas inrikesdepartement varnade tidigare i dag demonstranterna för att ställa till oreda eller bryta mot lagen.
- Polisen kan inte undvika att reagera på det. Vill vi gå samma väg som Libyen, Tunis? Om det kommer uppmaningar om storskalig oro kommer vi att reagera, säger inrikesminister Vitalij Zachartjenko enligt Interfax.
Den tyske utrikesministern Guido Westerwelle uppmanar regimen i Kiev att skydda fredliga demonstranter "från alla former av hot och våld".
Och den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko manar till fortsatt kamp:
"Jag uppmanar alla Ukrainas mödrar och fäder att inte låta myndigheternas handlingar stå obesvarade", sade hon i ett uttalande som lästes upp av hennes dotter.
Medan demonstranterna började samlas i Kiev uttalade sig president Viktor Janukovytj:
"Jag kommer att göra allt som står i min makt för att öka farten i processen med att föra Ukraina närmare den Europeiska unionen", säger han enligt ett utskick från hans presstjänst.
"Ukraina har gjort sitt eget geopolitiska val. Vi är ett europeiskt folk och vår väg har blivit utstakad av historien. Men samtidigt, enligt min djupa övertygelse, borde vår regering integreras i en församling av europeiska nationer som en likvärdig part att respekteras".
EU och Ukraina har länge förhandlat om ett frihandels- och samarbetsavtal. Men EU har krävt juridiska reformer och ett frisläppande av förra premiärministern Julia Tymosjenko, vars sjuåriga fängelsedom anses politiskt betingad.
Sedan parlamentet inte kunnat enas om att ge Tymosjenko vård utomlands meddelade Ukrainas regering nyligen att man vill ta en paus i förhandlingarna och i stället ha trepartssamtal där även Ryssland ingår.
Ukraina är beroende av Ryssland för handel och energileveranser.
I en tv-sänd intervju säger premiärminister Mykola Azarov att Janukovytj efter ett besök i Kina de kommande dagarna, den 3-6 december, ska resa till Moskva.
Ukraina har stora finansiella problem, är skyldigt Ryssland stora summor, och Moskva har pressat Kiev. När Ukraina vid toppmötet i Vilnius i torsdags och fredags avböjde att underteckna samarbetsavtalet med EU uppgav det ukrainska ledarskapet att beslutat var grundat på hot från Moskva mot handeln och om sanktioner, skriver AFP.
Nu ska Janukovytj, enligt Azarov, resa till Moskva för att underteckna ett avtal om en färdplan som åter ska ge "normal handel och ekonomiska förbindelser" mellan länderna.
Den ryske presidenten Vladimir Putins kontor bekräftar inte Janukovytjs besök. Enligt Interfax var också intervjun med Azarov inspelad före det brutala polistillslaget i Kiev i går natt.
Utrikesminister Carl Bildt har varnat för att fler närmanden till Ryssland kan leda till ännu större motsättningar i Ukraina. |