СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Conner Rousseau bijt van zich af: “De NAVO-norm van 5 procent is belachelijk. Zelfs de VS halen die niet”

Резюме:

De wereld staat in brand, beseft ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, dus “zullen we moeten investeren in onze veiligheid”. Maar dan wel op de juiste manier, zegt hij: zonder aan de sociale zekerheid te raken. “De marge daar is op.”

“Elke dag knokken is heel vermoeiend”, zucht Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Hij heeft het over de strijd van zijn partij in de regering-De Wever. Elke dag moeten zijn ministers op hun qui-vive zijn om een nieuw onverwacht effect van het regeerakkoord weg te kaatsen. “Maar ik word er ook heel strijdvaardig van.”

Dat zal nodig zijn, want over twee weken wordt er op de NAVO-top allicht definitief beslist dat alle lidstaten 5 procent van hun bbp aan defensie moeten besteden, op vraag van Donald Trump. Als België daarin meestapt, moet de federale overheid meer aan defensie uitgeven dan ze vandaag heeft om haar hele werking te financieren.

Minister van Defensie Theo Francken (N-VA) zegt: die 5 procent komt er, België zal dat bedrag aan defensie besteden. Akkoord?

“De NAVO bepaalt dat percentage. Maak je lezers niet wijs dat Theo Francken of Conner Rousseau daar ook maar iets over te zeggen hebben. Los daarvan: die 5 procent is belachelijk. Elke normale regeringsleider weet dat dat niet haalbaar is. Trump haalt dat percentage zelf niet eens. Hij vraagt het aan ons, omdat hij de Europese landen financieel wil verzwakken en natuurlijk zo zijn zakken vullen. Want hij gaat ervan uit dat we al dat defensiemateriaal in zijn winkel kopen.”

“Trump geeft geen ene moer om vrede. Hij maakt de wereld onveiliger. De nucleaire akkoorden die Obama met Iran gesloten had? Die gooit Trump gewoon in de vuilnisbak. In eigen land bespaart hij op kankerbehandelingen en de zorg van de gewone mensen terwijl hij een tax cut for the rich organiseert. Hij maakt zijn oligarchen nog rijker. En wij zouden dat spel meespelen?No way.”

België mag over twee weken wat u betreft niet akkoord gaan met 5 procent?

“Ik zeg: het zal niet onze call zijn. Waar we wel zelf over kunnen beslissen, is hoe we met die vraag van de NAVO omgaan. Nog meer Amerikaanse F-35’s zullen ons land niet veiliger maken. Wat dan wel? Dat zal de discussie in de regering zijn. Aan dat debat zijn we nog niet begonnen.”

Zegt u het maar: wat zal ons land veiliger maken?

“We moeten inzetten op cybersecurity. Zo kunnen we onze bankrekeningen, onze ziekenhuisgegevens en andere gegevens binnen onze overheidsinstellingen, die nu al aanhoudend Russische en Chinese cyberaanvallen ondergaan, veilig houden.”

“Mocht Trump echt om mensenlevens geven, dan had hij de oorlog in Gaza al beëindigd. Wij kunnen hier in België nog honderd resoluties stemmen, er is maar één persoon die die oorlog kan beëindigen: Trump. Maar Israël is een van zijn beste klanten, dus waarom zou hij? Ook de oorlog in Oekraïne kan hij in een vingerknip stoppen. Maar hoe meer oorlog, hoe meer ze allemaal in de VS komen bestellen.”

En toch zegt Francken zonder voorbehoud dat die 5 procent er komt.

“Ja, in 2088 misschien.”

2032, zegt Mark Rutte, secretaris-generaal van de NAVO.

“En wie gaat dat betalen?”

Men gaat het in de sociale zekerheid zoeken. Die clash komt eraan.

“Toch niet met Vooruit in de regering.  Deze regering voert moedige hervormingen door in de pensioenen en de gezondheidszorg, net omdat we onze sociale zekerheid willen beschermen. Wij zullen de sociale zekerheid beschermen tegen de meervragen van defensie. De regering besliste in het regeerakkoord om honderden miljoenen te investeren in onze veiligheid. Terecht. Maar laten we eerst kijken hoe die investeringen lopen.”

Waar moet het geld dan vandaan komen?

“Dat moeten jullie vragen aan diegenen die alleen maar meer geld in het leger willen pompen. Als Theo Francken per se zoveel geld naar defensie wil doen vloeien, dan moet hij maar aankloppen bij zijn partijgenoot Jan Jambon, die is minister van Financiën. Ik stel vast dat in Europa heel veel multinationals zotte winsten maken. Als er ergens marge is, dan daar toch wel.”

Dus tegenover extra defensie-uitgaven kunnen extra belastingen staan?

“Eventueel, de inspanningen moeten gelijk verdeeld zijn. We hervormen de arbeidsmarkt om meer mensen aan het werk te krijgen. Het is oorlog, we hebben alle talenten nodig. In ruil krijgt iedereen op die arbeidsmarkt een hoger loon, want het wordt minder belast. Dat is een win-win.”

Die zogenoemde overwinstbelasting staat nochtans niet in het regeerakkoord, dat u op andere vlakken zo dogmatisch wilt volgen.

“Die extra-extra defensie-uitgaven ook niet.”

Er staat wel in dat de belastingdruk niet mag stijgen.

“De belastingdruk daalt de komende jaren. Grote vermogens en multinationals kunnen meer betalen. Daar zit nog marge.”

Moeten we uit de NAVO stappen?

“Neen. Als klein land zijn we machteloos alleen. Als we zonder de NAVO in alles zelf moeten voorzien, kost het nog veel meer. Maar de Europese landen moeten beter samenwerken. Economisch zijn we te afhankelijk van de rest van de wereld. Daarom staat Europa strategisch zo zwak. Niemand houdt rekening met ons, want we plooien toch. Dat moeten we keren. Het is de enige manier om af te dwingen dat er rekening met ons gehouden wordt. En de enige manier om onze welvaartsstaat op lange termijn te redden.”

Hoe dan?

“We moeten investeren in onze eigen Europese industrie en in een groene economie. Voor elk zonnepaneel zijn we nu afhankelijk van de rest van de wereld. We hebben zelf niets, geen grondstoffen. Vandaag worden we arm door het gas van Poetin en de olie van de sjeiks. Mijn generatie zal arm worden door het kobalt van China.”

“Internationaal staat Europa op álle flanken onder druk. China dumpt al jaren goedkope producten op de Europese markt. Dat bedreigt onze jobs en onze economie. Bovendien sponsort China Iran, Iran sponsort de Houthi-rebellen. Die Houthi-rebellen vallen Europese schepen in de Rode Zee aan. Dat kost onze economie massa’s geld. Dat maakt ons leven nog eens duurder.Trumps tarieven bedreigen onze economie en handel.De hele wereld staat in brand, en die brand wordt volledig naar Europa geduwd. En dan zouden wij socialisten moeten zeggen: laat maar branden, jongens.”

Wat mag premier De Wever dan over twee weken in Den Haag voor Vooruit gaan bepleiten op die NAVO-top?

“Dat België extra zal investeren in veiligheid. Ik stel geen ultimatum à la “niet meer dan dat percentage”, maar 5 procent is onnodig en onhaalbaar. Belangrijkst is welke investeringen onder die 5 procent vallen.”

Dan nog blijft de vraag met welk geld? Want die meeruitgaven voor defensie komen boven op een gigantisch tekort in de begroting.

“Ooit heeft België een handtekening gezet onder een deal met de NAVO waarbij we 2 procent van ons bbp aan defensie moeten besteden. Dat hebben we ook jarenlang niet zo uitgevoerd. Pas dit jaar doen we dat.”

Zelfs die 2 procent is nog niet structureel gefinancierd. En alle inspanningen die deze regering doet om de kosten onder controle te houden, worden tenietgedaan door die extra uitgaven voor defensie.

“Ik zou ook willen dat er overal vrede is. Maar door dat tien keer te zeggen, krijg je er geen. Er zijn partijen die denken dat Poetin lief voor ons is als wij maar lief voor hem zijn. Fout. Poetin ga je niet tegenhouden met een boeket bloemen. Dus moet je militaire investeringen doen. Aan de andere kant zitten mensen die helemaal meegaan in het opbod van Trump. Dat is ook geen goed idee.”

Minister van Defensie Francken zit in dat tweede kamp. U zal wel met hem een akkoord moeten vinden.

“Ach ja, Theo Francken communiceert graag fel. Dat weten jullie toch ook? We gaan wel overeenkomen. Ik zeg alleen: die 5 procent komt er deze legislatuur niet en met alleen wat F-35’s zullen we niet plots veiliger zijn.

Die extra straaljagers staan wel in het regeerakkoord.

“Daarin staat de mogelijkheid om er meer te kopen. Dat hoeven er geen twintig te zijn. Eentje meer is ook al meer.”

Het sluitstuk van de fiscale hervorming van deze regering wordt de meerwaardebelasting, waar al zoveel om te doen geweest is. Wanneer komt die er?

“Dat moet je aan de premier vragen. Hij moet maken dat zijn ploeg het regeerakkoord uitvoert. Voor ons moet de meerwaardebelasting drie doelen bereiken. Ze moet een bijdrage zijn van de grote vermogens – de inspanningen moeten eerlijk verdeeld zijn. Twee, de belasting moet ook iets opbrengen en drie, ze moet juridisch sterk in elkaar zitten.”

U legt de verantwoordelijkheid meteen bij de premier. Omdat u minister van Financiën Jambon niet meer vertrouwt na zijn eerste wetsontwerp in februari?

“Ik vertrouw vooral de ministers van Vooruit. Die zijn keihard aan het onderhandelen om te garanderen dat er een bijdrage komt van de superrijken. En de premier blijft de eindverantwoordelijke van de ploeg.”

U noemde de meerwaardebelasting zoals ze nu op tafel ligt onlangs nog ‘brol’.

“Het voorstel van Jambon is in strijd met het regeerakkoord. Die vrijstelling voor wie zijn aandelen tien jaar in portefeuille houdt, staat niet in het regeerakkoord. Ze ondergraaft het hele idee van deze belasting, namelijk dat de sterkste schouders de grootste lasten dragen. Ofwel maakt de premier dat het regeerakkoord uitgevoerd wordt, ofwel zit zijn regering met serieuze problemen.”

Nochtans heeft de premier het idee voor die vrijstelling zélf eerst naar buiten gebracht.

“Iedereen kan zich vergissen. Ook de premier. Het regeerakkoord is duidelijk.”

Als de meerwaardebelasting niet geregeld geraakt, is dat het einde van de regering?

“De premier moet hierover een deal voor elkaar krijgen vóór 21 juli – ja, dat is nu ook zíjn feestdag (lachje) – anders heeft zijn regering fundamentele problemen. Die deadline wordt zijn eerste grote examen.”

“Vooruit is loyaal. Wij steunen hervormingen die voor ons niet evident zijn. Wij leggen die uit. Als moderne socialist ben ik ervan overtuigd dat deze regering een positief verhaal kan vertellen: van den dop naar een job, meer geld voor mentaal welzijn, meer geld voor zorgpersoneel, meer nettoloon voor de mensen.”

Hoe pijnlijk was het dat CD&V vorige week met een filmpje kwam waarin ze zeiden: Vooruit zit in uw zakken? Dat was een regelrechte aanval op een coalitiepartner.

No comment. Het is jammer voor de politiek. En CD&V zou beter wat luider zijn aan tafel dan op sociale media. Of er ruzie gemaakt wordt of niet, ligt niet aan de regering waarin je zit. Dat ligt aan personen in en rond die regering. Uw lezer weet ook wie de ruziemakers zijn, ik hoef hun naam niet te noemen. Het zijn altijd dezelfden.”

Deze week zei ABVV-voorzitter Bert Engelaar nog maar eens dat Vooruit uit de regering moet stappen. Hoe vervelend is dat soort friendly fire?

“Zijn leden vinden nochtans wel dat we wél onze verantwoordelijkheid moeten nemen nu de wereld in brand staat. In mijn ogen maken we heel overtuigend het verschil op links. En wat is het alternatief? Wij kunnen de sociale zekerheid alleen maar beschermen als we aan tafel zitten.”

Dat blijft hardnekkig uw verdedigingslijn tot in 2029.

“Ik zit niet in deze regering voor mijn plezier. Als je zaken wilt realiseren, moet je aan de knoppen zitten. En ja, politiek, c’est l’art du possible. Met een score van 13 procent zullen we ons verkiezingsprogramma niet volledig uitgevoerd krijgen, dat is waar. En het is elke dag knokken om de mensen te beschermen. We zijn de hardst werkende partij in de regering. Maar om er nu de brui aan te geven omdat er wat tegenwind is? Wie me al enkele jaren volgt, weet wel dat ik al voor hetere vuren gestaan heb.”

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250614_93568552
google translate:  переклад
Дата публікації:14.06.2025 12:54:36
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:14.06.2025 14:00:24




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014