De regering-Trump is van plan om zowat 9.000 buitenlanders zonder geldig verblijfsstatuut over te plaatsen naar Guantanamo Bay, de beruchte Amerikaanse militaire basis op Cuba die ook al dienstdeed als gevangenis voor terreurverdachten. Zowat achthonderd van hen zouden Europeanen zijn, onder wie één Belg.
Hoewel de Amerikaanse plannen maar enkele dagen oud zouden zijn, zouden de overplaatsingen naar Guantanamo Bay vandaag al kunnen starten, meldt Politico. De nieuwssite, die overheidsdocumenten kon inkijken, bericht dat minstens 9.000 migranten zonder papieren in aanmerking komen voor een deportatie naar Guantanamo Bay, onder wie zowat 800 Europeanen.
Politico heeft weet van 170 Russen, 100 Roemenen en één Oostenrijker. De krant The Washington Post heeft het over migranten uit onder andere Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Litouwen, Polen, Turkije, Oekraïne en … België. De journalist van de krant bevestigt aan onze redactie dat het gaat om één persoon met de Belgische nationaliteit.
Het Nieuwsblad deed hierover navraag bij de FOD Buitenlandse Zaken, die laat weten contact te hebben opgenomen met de Amerikaanse autoriteiten om licht te werpen op de mogelijke uitwijzing van een Belg naar Guantanamo. “Naar aanleiding van berichten in de pers over de mogelijke uitwijzing van Europese burgers naar Guantanamo hebben mijn diensten contact opgenomen met de betrokken Amerikaanse administraties, om duidelijkheid te brengen over de situatie van de Belg of Belgen en om onze bereidheid te herhalen om intensief aan deze kwestie te werken”, stelt Prévot in een reactie. “Het is echter niet aan mij om informatie te verstrekken over persoonlijke situaties. Mijn diensten volgen de toestand op de voet en zullen consulaire bijstand blijven verlenen aan Belgen die daarom vragen”, luidt het verder.
Niet op de hoogte
Opvallend: de regering-Trump is volgens de ingekeken documenten niet van plan om de buitenlandse regeringen van de gedeporteerde Europeanen op de hoogte te brengen, zelfs niet als het om nauwe bondgenoten gaat zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk of België. De deportaties richting Guantanamo zouden er komen om capaciteit vrij te maken in de detentiecentra op Amerikaanse bodem. Al moet de draconische maatregel ook illegale migratie ontmoedigen, vertelt een anonieme Amerikaanse overheidsfunctionaris. “De boodschap is om mensen te choqueren en af te schrikken, om mensen van streek te maken, terwijl we bondgenoten zijn”, zegt de functionaris aan Politico.
Volgens The Washington Post ondergaan de 9.000 mensen die in aanmerking komen voor deportatie onder meer een voorafgaandelijke medische screening om na te gaan of ze gezond genoeg zijn om naar Guantanamo te worden overgeplaatst.
Folteringen
De militaire basis is berucht als gevangenis voor terreurverdachten na de aanslagen van 11 september 2001. Op het hoogtepunt van de war on terror zaten er circa 800 terreurverdachten vast in Guantanamo. De gevangenis die deel uitmaakt van de basis is omstreden. Omdat die op Cuba ligt, vallen de gevangenen niet onder het Amerikaanse recht. Ze worden evenmin als krijgsgevangenen beschouwd, waardoor volgens de VS de Conventie van Genève niet van toepassing is. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de VS er al jaren van dat er gefolterd wordt.
Sinds de komst van Trump wordt de basis ook gebruikt voor de opvang van illegale migranten. Sinds februari zouden er al zo’n 500 personen ondergebracht zijn. In januari ondertekende Trump een decreet om er plaats te maken voor 30.000 migranten. Trump had het toen over een “mijlpaal”. De wet zou volgens hem de levens redden van “talloze onschuldige Amerikanen”.
“We hebben 30.000 bedden in Guantanamo om de ergste criminele illegale vreemdelingen op te sluiten die het Amerikaanse volk bedreigen”, aldus president Trump tijdens de persconferentie in januari. “Sommigen zijn zo slecht dat we zelfs hun landen niet vertrouwen om hen vast te houden, omdat we niet willen dat ze terugkomen. Dus sturen we ze naar Guantanamo.”
De migranten zouden er niet verblijven in het gedeelte dat bestemd is voor terreurverdachten, maar in tenten of in een aparte migrantenfaciliteit. Ook onder de Democratische president Bill Clinton was dat in de jaren 90 al gangbare praktijk, toen het leger er asielaanvragen van duizenden Cubanen en Haïtianen afhandelde.
|