СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

“Rusland heeft onze hypersonische raketten gestolen”: Trump doet opnieuw wenkbrauwen fronsen met ongefundeerde beschuldiging

Резюме:

Opmerkelijke uitspraak van Donald Trump tijdens een toespraak zaterdag. De Amerikaanse president liet uitschijnen dat Rusland jaren geleden hypersonische raketten van de VS gestolen heeft, en dat deed hij niet voor het eerst. Nochtans is er geen enkel bewijs voor. Vanwaar komt die beschuldiging?

“Acht cadetten hier zijn de uitdaging aangegaan om hun eigen hypersonische raket te bouwen. Die kunnen we gebruiken.” Het leek een lofzang te gaan worden op die acht studenten, de toespraak van Donald Trump op de ceremonie voor de afgestudeerden van de militaire academie West Point in New York. Maar ze nam al snel een andere bocht. “Weet je, onze hypersonische raketten zijn gestolen. Wij hebben die ontwikkeld. Maar tijdens de regering-Obama zijn ze gestolen door Rusland. Er is toen iets heel ergs gebeurd.”

Het was niet de eerste keer dat Donald Trump die vermeende diefstal door Rusland aanhaalde. Maar net als bij de vorige gelegenheden zei de Amerikaanse president niet meer dan dat. Bewijsmateriaal, gelekte documenten, anonieme getuigenissen? Die zijn er allemaal niet. De Amerikaanse en internationale pers tast volledig in het duister.

Verzinsels?

Het heeft er volgens internationale experts dan ook alle schijn van dat het om verzinsels van de president gaat. Die mening deelt Roger Housen. “Volgens mij is het fake news”, zegt de kolonel op rust. Maar waarom zou Trump zoiets verzinnen? “Afgunst”, denkt Housen. “Omdat Rusland op het vlak van die gegeerde en erg dure raketten wel echt een – weliswaar beperkte – voorsprong heeft op de VS. Het is het enige land dat ze al echt gebruikt heeft, tijdens de oorlog in Oekraïne.” Door te beweren dat die raketten gestolen zijn van de VS, beweert Trump meteen ook dat zijn land het eerste was dat ze had. Een rondje zichzelf op de borst kloppen, kortom, zonder daar bewijs voor te geven.

Het is geen toeval dat het bij Trump steekt dat zijn land geen voorloper is met die hypersonische raketten. Het zijn wapens die zes tot acht keer – of zelfs nog meer – de snelheid van het geluid halen. “Daarom zijn ze gegeerd: het is voor luchtafweersystemen die vandaag bestaan heel moeilijk of zelfs onmogelijk om ze uit de lucht te schieten.” Omdat ze erg duur zijn, zijn er nog niet veel in gebruik. Rusland heeft er enkele – het noemt ze Zircon-raketten – en ook van China is geweten dat het volop bezig is met de ontwikkeling en het testen ervan. Maar massaproductie is nog niet voor meteen.

Ook de VS zet stappen, zei Trump nog tijdens zijn toespraak. “We bouwen er nu heel veel.” Al is niet duidelijk hoe ver het Amerikaanse leger ermee staat.

Permanente wedloop

In militaire kringen wordt met grote nieuwsgierigheid gekeken naar die hypersonische wapens. Maar ze de raketten van de toekomst noemen, wil Housen niet doen. “Ach, weet je: op het slagveld heerst een permanente wedloop tussen de aanvaller en de verdediger. Je probeert altijd een voordeel te verwerven op de andere partij door bestaande wapens te verbeteren of met nieuwe wapens uit te pakken.”

Maar de praktijk leert: heel snel komt de verdediger dan met een antwoord. “Toen de tanks in 1917 in Frankrijk op het toneel verschenen, kwamen er al snel antitankwapens. En dan betere tanks, betere antitankwapens, vliegtuigen, luchtafweer, en ga zo maar door”, zegt Housen. “In dit geval zullen hypersonische wapens leiden tot betere luchtafweer.” Of zelfs iets compleet nieuws? “Je zou de raketten bijvoorbeeld vanuit de ruimte kunnen laten onderscheppen door satellieten met lasers. Dat zal nog niet voor meteen zijn, maar er zal zonder twijfel aan gewerkt worden.”

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250527_92386624
google translate:  переклад
Дата публікації:27.05.2025 9:37:40
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:27.05.2025 11:00:25




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014