СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Ook winnaar Songfestival ziet Israël volgend jaar liever niet meer deelnemen: “Teleurstellend dat ze nog mee mogen doen”

Резюме:

Verschillende publieke omroepen vragen zich openlijk af of Israël nog wel moet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Voor JJ, die zaterdagavond in Bazel de liedjeswedstijd won, hoeft dat al helemaal niet meer. “Rusland uitsluiten en Israël niet? Ik snap dat niet.”

Zaterdagavond pas mocht de Oostenrijkse JJ – in het dagelijkse leven Johannes Pietsch (24) – de glazen trofee van het Eurovisiesongfestival in Bazel nog in de lucht steken, of er wordt al druk nagedacht over hoe het liedjesfestival er volgend jaar zou moeten uitzien. Zelf wil JJ één grote verandering zien: de Zwitser wil dat Israël niet meer mag deelnemen. Want waar de deelnemers van het Songfestival tijdens de wedstrijd een gedragscode moesten ondertekenen die hen verbood om slecht te spreken over andere participerende landen en zo het gedachtegoed van de wedstrijd hoog te houden – het is er ‘apolitiek’, weet u wel – mag de winnaar daar nu wel uitspraken over doen. Dat deed hij dan ook gisteren, in de Spaanse pers.

LEES OOK. Steeds meer landen uiten zorgen over Songfestival: ook Nederland, IJsland, Finland en Slovenië kritisch

Agressors

“Het is eerlijk gezegd jammer om te zien dat Israël nog meedoet aan het Songfestival”, zei hij tegen de Spaanse krant El País. In een videoverbinding met een andere Spaanse krant, ABC, ging hij zelfs verder. “Ik ben teleurgesteld dat ze Rusland hebben uitgesloten, maar dat ze Israël in de wedstrijd hebben gehouden. (Rusland mag sinds 2022 niet meer deelnemen door de oorlog met Oekraïne, red.) Het zijn allebei agressors in oorlogen. En Israël provoceert voortdurend. Dat is zo teleurstellend. De EBU (dat het Songfestival organiseert, red.) heeft er niets aan gedaan, terwijl de bal in hun kamp ligt. En ik kan er persoonlijk ook niets aan doen. Maar als ik het voor het zeggen heb, zou ik ze uitsluiten. Ik wil de wedstrijd volgend jaar graag in Wenen georganiseerd zien worden, zonder Israël.”

LEES OOK. FC SHOWBIZZ. Waarom het Songfestival een gigantisch probleem heeft als Israël zou winnen: “Welke landen zouden afreizen naar daar?”

Verschillende openbare omroepen, waaronder de Spaanse, Finse, Ierse en ook VRT, plaatsen vraagtekens bij het stemsysteem van het Songfestival. Ook JJ volgt daarin. “Het Eurovisiesongfestival moet hun stemsysteem veranderen. Er moet meer transparantie zijn in de televoting. Dit jaar was alles daaraan heel raar.”

Pridevlag op podium meegesmokkeld

Maar ook de maatregel over dat er geen andere vlaggen dan die van de deelnemende landen op het podium te zien mogen zijn – waaronder ook de pridevlag - moet volgens JJ de vuilnisbak in. Hij werd geboren in een Oostenrijks-Filipijns huishouden en groeide op in Dubai. “Pas toen we terug naar Wenen verhuisden kon ik vergelijken en realiseerde ik hoe het voelde om echt als een vrij queer persoon te kunnen leven”, klonk het.

Daarom probeerde hij ook zelf tijdens de finale een pridevlag binnen te smokkelen. “Maar ze hebben me gepakt. Ik had hem in mijn broekzak en iemand van de organisatie heeft dat gezien. Net voor ik het podium opging, zeiden ze: ‘Dat is niet de vlag van jouw land, je kunt die niet meenemen.’ Het was me bijna gelukt.”

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250522_95036726
google translate:  переклад
Дата публікації:22.05.2025 17:00:10
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:22.05.2025 19:00:23




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014