De pro-Europese burgemeester van Boekarest, Nicusor Dan, heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Roemenië gewonnen. Dat blijkt uit quasi definitieve resultaten die zondagavond zijn gepubliceerd.
Na telling van meer dan 90 procent van de stembiljetten heeft centrumpoliticus Dan bijna 54 procent van de stemmen in de wacht gesleept. Zijn uitdager, de populist George Simion, komt uit op 46 procent.
Dan begroette vanuit zijn hoofdkwartier alvast “de overwinning van een gemeenschap van Roemenen die diepgaande verandering willen”. “Laat ons vanavond genieten en vanaf morgen beginnen met de heropbouw van Roemenië”, zo verklaarde hij aan zijn achterban, die “Europa” en “eenheid” scandeerde.
Simion claimt overwinning
Op datzelfde moment claimde Simion, leider van de nationalistische partij AUR, echter ook de overwinning. Hij riep zichzelf in het parlement uit tot “de nieuwe president van Roemenië”. Hij maakte gewag van “fraude” en rekent erop dat de stemmen van de Roemeense diaspora het verschil zullen maken.
De stemmen van de Roemenen in het buitenland zijn in de polls niet meegerekend. Dat zijn er vermoedelijk meer dan één miljoen. In de eerste ronde op 4 mei had Simion ongeveer 60 procent van de stemmen gehaald bij de diaspora.
Ommekeer
Simion had op 4 mei de eerste ronde afgetekend gewonnen met ruim 40 procent van de stemmen. Dan haalde toen net geen 21 procent. Volgens het centraal verkiezingsbureau was de opkomst zondag echter veel hoger dan in de eerste ronde: bijna 65 procent van de kiezers nam deel, tegen 53 procent in de eerste ronde.
In Roemenië heeft de president een grotendeels ceremoniële, maar op vlak van buitenlands beleid invloedrijke positie. De populistische Simion staat kritisch ten opzichte van de Europese Unie en kant zich tegen hulp voor Oekraïne. Dan is dan weer de pleitbezorger van een pro-westerse koers in Roemenië.
Het is de tweede poging om een nieuwe Roemeense president te kiezen. Op 24 november vorig jaar won de rechts-nationalistische kandidaat Calin Georgescu tot ieders verrassing de eerste ronde. Twee weken later, op een paar dagen van de tweede ronde, besloot het grondwettelijk hof dat de hele procedure opnieuw moest worden gedaan. Rusland zou via het socialemediaplatform TikTok de verkiezingen op onrechtmatige wijze beïnvloed hebben.
|