Wie denkt dat de aanpak van Elon Musk een zegen kan zijn, weet niet waarover die het heeft.
Europa worstelt met Trump. Liberaal Europa worstelt met Trump en Elon Musk. Is de X-baas nu een verlichte geest in het efficiënter maken van de overheid, of een complete gek, of iemand die zijn macht misbruikt uit eigenbelang? Wie zelfs maar twijfelt tussen die mogelijkheden beseft niet waarover men het heeft.
LEES OOK. “Inspiratiebron” of “gevaarlijke gek”? Open VLD worstelt met Elon Musk
“Hadden wij ook maar zo’n geniale minister die onze staatsstructuren onder de loep nam en onze overheid deed afslanken zoals Elon Musk.” Dixit Nicolas Saverys, topman van rederij Exmar, grootgrondbezitter en iemand die weleens neigt naar de feodale tijden. Dat enkele captains of industry in Vlaanderen – al is Saverys er niet echt een van – met afgunst naar Musk kijken, is niet onbegrijpelijk. In zijn dadendrang heeft de X-eigenaar een belangrijk persoonlijk doel dat hen ook aanspreekt. Zo veel mogelijk de vleugels knippen van diensten waarvan bedrijven vinden dat hun reglementering rond milieu en arbeidstijden hen hindert. Musk is ook geen minister, hij bengelt als onafhankelijke satelliet rond het Witte Huis. Hij heeft ook geen ideologie. Hij is niet oerconservatief, hij is niet liberaal, hij is libertair. In die zin dat alles wat in zijn kraam past, zijn steun krijgt. Ooit was dat de Democratische partij, nu is dat Trump. In het begin van de oorlog hield hij met zijn Starlink Oekraïne overeind, nu wil hij dat verpatsen aan de Russen.
Dat politici zijn beeldenstorm als een voorbeeld zien, is kwalijker. Binnen Open VLD wordt hij door sommigen gezien als het lichtend pad. “Dit is gewoon gezond verstand, los van wat men allemaal in de Verenigde Staten van plan is”, schreef voorzitter Eva De Bleeker. Waar ze het over had, was dat Musk had geëist dat elke federale ambtenaar vijf punten moest opsommen die hij de voorbije week had gedaan of dat er anders ontslag dreigt. “In de privésector is dit een gangbare praktijk”, schreef ze nog. Echt? Uiteraard ziet Georges-Louis Bouchez in de strijd van Musk een fantastisch voorbeeld. De MR-voorzitter moet wel oppassen dat hij geen klacht krijgt van de X-baas over het schenden van het copyright. Door het na-apen van echt al diens populistische ideeën. Als men zelf geen inspiratie heeft, moet men het elders zoeken.
LEES OOK. Elon Musk voelt zich zo onaantastbaar dat hij nu ook gevecht aangaat met Trumps handlangers
Er is niets tegen een doorgedreven zoektocht naar efficiëntie bij het staatsapparaat in dit land. Het moet. Musk is echter geen voorbeeld. Hij is niet langer een verlichte geest, hij is een verlichte despoot bij wie het licht is uitgegaan. Dat er politici in dit land zijn die zelfs dat niet doorhebben, is onrustwekkend. Het zegt ofwel wat over hun ondemocratische inborst ofwel over hun kortzichtig populisme. Al kan gewone domheid ook.
|