Een brigade van het Amerikaanse leger is zaterdagavond om iets voor 21 uur aangekomen in Berlaar. In twee bussen van het Belgische leger reden ze via de Welvaartstraat het militaire domein binnen, waar ze de komende weken zullen verblijven om militair materiaal vanuit de haven van Antwerpen te vervoeren richting de eindbestemming elders in Europa.
De voorbije weken werd het ongebruikte militaire domein -dat jaren dienst deed als Distributiecentrum voor Wisselstukken van Defensie- klaargemaakt om de Amerikanen te ontvangen. Sinds vrijdag was de inkompoort in de Welvaartstraat al opnieuw bemand en werd er prikkeldraad geplaatst voor de inkom.
Zaterdag om 20.49 uur kwamen de militairen van US Army het militair domein tegenover de voetbalvelden van SK Rita Berlaar opgereden. Ze kwamen vanuit de Misstraat de Welvaartstraat ingereden, waar op dat moment de voetbalwedstrijd Lyra-Lierse tegen Dessel werd gespeeld, recht tegenover het militaire domein.
De Amerikanen waren verdeeld over twee bussen van het Belgisch leger. Het ging om voertuigen gemaakt door de failliete busbouwer Van Hool, waarvan de fabriekshallen bij wijze van spreken achter de hoek van de legerkazerne liggen in Koningshooikt. De bussen werden geëscorteerd door één begeleidingsvoertuig. De Belgische militairen inspecteerden eerst de drie voertuigen, waarna de buitenlandse gasten het domein binnen konden rijden. Een tiental minuten later konden de militairen uitstappen op het domein.
De Amerikaanse militairen zullen tijdelijk verblijven in de kazerne van Berlaar in het kader van de operatie Atlantic Resolve. Die werd door de VS opgestart na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. Het heeft de bedoeling om de oostflank van de Navo te versterken en afschrikkend te werken. Het zorgt voor regelmatige ontplooiingen van Amerikaanse strijdkrachten en materiaal op Europese bodem.
De Amerikaanse Infantry Brigade is een zestigtal personen sterk. Ze gaan twee Amerikaanse schepen in de haven van Antwerpen lossen. Daarop staan 2.500 tot 3.000 containers met militair materiaal. Die zullen de komende weken stelselmatig in een konvooi van militaire voertuigen vanuit Antwerpen richting het militaire domein in Berlaar worden gebracht. Nadien gaan de transporten verder naar hun eindbestemming in het oosten van Europa, wellicht ook naar Oekraïne. De precieze inhoud is niet bekend.
Geen pottenkijkers
De veiligheidsmaatregelen rond het domein zijn aangescherpt om pottenkijkers op afstand te houden. Er hangen verschillende nieuwe borden aan de afsluiting die melden dat er geen foto’s of filmopnames meer gemaakt mogen worden van de infrastructuur.. Er is bij luchtverkeersautoriteit Skeyes ook een militaire helikopterzone geactiveerd die een paar honderd meter rond het militair domein van kracht is en waar bijvoorbeeld geen drones meer mogen opstijgen. Die reikt bijna tot aan de begraafplaats Hemelshoek in de Smidstraat en het Azelhof in Koningshooikt.
De bewaking aan de kazerne gebeurt door Belgische militairen. De Amerikaanse militairen zullen te slapen gelegd worden in één van de gebouwen op het domein. De Amerikanen gaven bij hun aankomst uiteraard geen commentaar. Eerder bezorgden ze wel een schriftelijke reactie aan deze krant.
“Havenoperaties in Antwerpen demonstreren het vermogen van de Verenigde Staten om in samenwerking met België snel materiaal en personeel in te zetten voor grootschalige militaire verplaatsingen naar en door het inzetgebied van de Navo. Deze operaties stellen ons in staat om ons niveau van ‘readiness’ op peil te houden en te verhogen, operationele flexibiliteit te bieden en relaties en capaciteiten te ontwikkelen, terwijl de ‘interoperabiliteit‘ (zonder beperkingen kunnen samenwerken, red.) wordt verbeterd”, aldus de Public Affairs Officer.
Volgens de huidige planning vertrekken de Amerikanen op 25 maart uit Berlaar.
{
"type": "aside-inline",
"title": "Burgemeester Walter Horemans (CD&V): “Spijtig dat Belgisch leger hier vertrokken is”",
"content": [
{
"p": "“Als burgemeester ben ik niet betrokken bij deze operatie. Alles is heel discreet gebeurd, ik heb enkel ook maar de info die ik in de krant gelezen heb. Of we de Amerikanen nu effectief in het straatbeeld gaan tegenkomen, daar heb ik geen zicht op.”"
},
{
"image": {
"url": "//Assets/Images_Upload/2025/02/22/270541a9-fb8d-4950-a0e1-64e388b3236c.jpg",
"credit": "Joris Herregods",
"format": "image/jpg",
"caption": "Walter Horemans.",
"metadata": {
"alignment": "center",
"original_size": {
"width": 2000,
"height": 1333
}
}
}
},
{
"p": "“Wat de Berlaarnaars hier van vinden? Er is in de eerste plaats ongerustheid over wat er in de wereld gebeurt op dit moment. Over die Amerikanen in onze gemeente valt dat nog wel mee. Al past hun komst natuurlijk in een samenleving waar Defensie en oorlogsdreiging hoger op de agenda staan en dat merken onze inwoners nu heel concreet.”"
},
{
"p": "“Ik heb het trouwens altijd spijtig gevonden dat het Belgisch leger hier eind 2022 vertrokken is. Hier waren vroeger 350 mensen werkzaam en dat is dan jaar na jaar afgebouwd. Terwijl de infrastructuur nog in hele goede staat verkeerde. Ik voel met mijn ellebogen aan dat Defensie dat ondertussen ook beseft. Toen het Distributiecentrum Wisselstukken hier vertrok, klonk het nog dat we het als gemeente misschien konden kopen. Daar is nu geen sprake meer van. De kans is dus reëel dat het Belgisch leger op termijn nog plannen zal hebben met deze infrastructuur eens de Amerikanen weg zijn”, verwacht de burgemeester."
}
]
}
|