СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Populair restaurant gooit toch handdoek in de ring: “De put werd steeds groter, ondanks de topzomer”

Резюме:

Het gaat niet goed in de restaurantsector. In de eerste acht maanden van dit jaar sloten 813 Belgische restaurants de deuren. Ook lunchrestaurant Krok gooit - ondanks hun populariteit - de handdoek in de ring. “Er kwam best wel wat volk, maar de put werd steeds groter.”

In vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen tien jaar steeg het aantal restaurants dat op de fles ging met 22 procent. “Dat is het hoogste cijfer in tien jaar tijd”, zegt Ronny Voortmans, voorzitter in Limburg van Horeca Vlaanderen.

Kaatje Goyens van de populaire lunchzaak Krok gaat eind deze week het faillissement indienen. Ze hoopt het nog tot zaterdag vol te houden om de schulden te kunnen afbetalen aan haar leveranciers. “Ik zit hier heel erg mee in mijn maag. De torenhoge kosten en vooral de personeelskosten zijn gewoon niet meer te dragen. Ik probeer al drie jaar de put te dempen, maar het lukt gewoon niet.”

“Na corona zijn de energieprijzen enorm gestegen en na de oorlog in Oekraïne werden de leveranciersprijzen vreselijk hoog”, zegt Goyens. “De kaas steeg met vijftig procent, de hesp met veertig procent… Dat zijn wel twee basisproducten voor een croque. Soms frons ik ook mijn wenkbrauwen als ik zie wat ik moet betalen voor groenten en fruit aan leveranciers. De courgettes zijn goedkoper op de markt die hier voor mijn deur staat.”

“We hebben nochtans een topzomer gedraaid, maar we raakten maar niet uit de financiële problemen. Eerst kwam er een loonsverhoging van 11,6 procent en daarna in de zomer nog eens 3 procent erbovenop… We hebben alles proberen te beredderen met een minimumbezetting, maar dan vallen er mensen ziek en beland je nog dieper in de problemen. Ik ben zelf ook ziek geworden van al die miserie. Ik heb al mijn spaarcenten in deze zaak gestoken. Ik heb al twee jaar geen loon meer uit de zaak gehaald.”

“Avondrestaurants kunnen zich nog een beetje redden door de prijzen te verhogen, maar we zijn een lunchrestaurant. Je kunt niet meer dan 20 euro vragen voor een croque. De mensen willen niet te veel geld uitgeven aan een lunch. We hebben bespaard op personeel, we hebben een extra openingsdag gehouden, we hebben afbetalingsplannen opgestart met de RSZ en de BTW… Maar het is een vicieuze cirkel waar je niet meer uitgeraakt.”

Probeerhoreca

Ronny Voortmans van Horeca Vlaanderen wijst op nog andere problemen. “Uitbaters moeten hun coronapremies terugbetalen, maar door de gestegen voedings- en personeelskosten lukt dat niet. Het was ook geen topzomer. Normaal zorgt de zomer ervoor dat restaurantuitbaters de moeilijke winterperiode doorkomen. Maar in de zomer krijgen horecazaken steeds meer concurrentie van probeerhoreca. Omdat er geen vestigingswet meer is of een getuigschrift nodig is, kan iedereen een zaak opstarten. Die probeerders stoppen er na een tijdje mee, maar ondertussen komen ze in concurrentie met de gevestigde horecazaken. Pop-ups of zomerbars worden dan weer uitgebaat door verenigingen of vzw’s. Ze moeten geen belastingen betalen of hebben geen vaste personeelskosten. Zo halen ze de reserves uit de markt die horecazaken nodig hebben om te overleven.”

“Mijn ouders hebben me altijd geleerd om eerlijk te ondernemen. Ik heb nooit mijn winkelkar bomvol geladen in de Colruyt en vanaf dag één hebben we met de witte kassa gewerkt”, zegt Kaatje Goyens. “Maar die eerlijkheid wordt afgestraft. Waarom moeten wij onze frisdranken aan een hoger btw-tarief verkopen dan de winkels? Waarom moeten wij met een witte kassa werken en bakkers en slagers niet?”

Goyens begrijpt ook niet waarom de flexi-jobregeling is aangepast. De nieuwe regeling beperkt het maximale inkomen van de flexi-jobber en verhoogt de RSZ-werkgeversbijdrage voor de horecabaas. “En dat tegelijk met de stijgende prijzen van het vast personeel door de indexering. Het lijkt wel alsof de overheid onze sector kapot wil”, zegt ze.

Ze wil nu vooral even de tijd nemen om na te denken over de toekomst. “Hier hebben mensen babyborrels georganiseerd, ik ben hier ten huwelijk gevraagd… Dit is zeven jaar mijn leven geweest dus het vreet aan mij dat de zaak nu dicht moet. Ik moet eerst even door dit rouwproces.”

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240918_92839232
google translate:  переклад
Дата публікації:18.09.2024 10:51:08
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:18.09.2024 12:27:21




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014