СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Ondanks brokkenparcours: waarom Hadja Lahbib naar Europa gaat

Резюме:

Georges-Louis Bouchez stuurt Hadja Lahbib (MR) naar de Europese Commissie. Ze heeft een brokkenparcours achter de rug als minister van Buitenlandse Zaken, maar lost voor Bouchez een personeelsprobleem op.

De kogel is dan toch door de kerk. De Brusselse Hadja Lahbib wordt door haar partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez naar voren geschoven om de nieuwe Belgische eurocommissaris te worden. Hoewel die benoeming op tafel kwam bij de onderhandelingen over de Arizona-regering, moet de ontslagnemende Vivaldi-ploeg haar kandidatuur nog ondersteunen. Aangezien MR daar ook in zit, en Lahbib in die regering zelf minister van Buitenlandse Zaken is, is dat slechts een formaliteit.

Daarna kan het benoemingstraject voor Lahbib beginnen. Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen beslist in principe welke portefeuille een commissaris krijgt. Typisch wordt dat voorafgegaan door intens lobbywerk van de 27?Europese lidstaten. Bij vorige benoemingsrondes kwamen daar geen onbelangrijke bevoegdheden uit voor België, zoals Sociale Zaken voor Marianne Thyssen (CD&V) en Justitie voor Didier Reynders (MR). Nu zou dat weleens moeilijker kunnen liggen. Lahbib heeft nog niet veel aanzien binnen Europa. Het feit dat België als allerlaatste iemand aanduidt, helpt ook niet. Net zo min als de beeldvorming die is ontstaan, waarbij de onderhandelende partijen in eerste instantie hun handen aftrokken van de post omdat ze er geen ‘prijs’ voor wilden betalen in de verdere benoemingspuzzel.

Wat dan wel weer in het voordeel speelt van Lahbib, is haar geslacht. Door het acuut gebrek aan vrouwelijke commissarissen vroeg Von der Leyen de lidstaten om twee kandidaten voor te dragen, zodat ze genoeg vrouwen kon kiezen. Enkel zittende eurocommissarissen kregen een uitzondering. Op die regeling entte de huidige Belgische inzending Didier Reynders (MR) zijn hoop. De voormalige vicepremier solliciteerde eerder ook opnieuw voor een job als secretaris-generaal voor de Raad van Europa, maar moest nu noodgedwongen hopen op een verlenging van zijn commissariaat. Hij uitte zijn teleurstelling omdat Bouchez uiteindelijk toch voor Lahbib koos. (Lees verder onder de foto)

Brokkenparcours

De keuze voor de voormalig RTBF-journaliste is enigszins opmerkelijk omdat ze een brokkenparcours liep als minister. Ze werd in de regering gedropt als opvolgster van Sophie Wilmès, die afhaakte vanwege de ziekte van haar man, maar kwam al snel in opspraak. Eerst wegens een discutabel bezoek aan het bezette Oekraïense schiereiland de Krim via Russische wegen. Een bezoek aan Kiev werd haar daarom een tijdlang ontzegd door de Oekraïense overheid.

Maar Lahbib werd ook bijna tot ontslag gedwongen en veroorzaakte zelfs ei zo na de val van de regering-De Croo. Ze reikte een visum uit aan de burgemeester van het Iraanse Teheran, in de periode dat Olivier Vandecasteele via een ruil­deal werd bevrijd uit de handen van het Iraanse regime. Haar gebrekkige uitleg in het parlement deed de druk onhoudbaar toenemen, maar Bouchez legde zijn volle politieke gewicht in de schaal. (Lees verder onder de foto)

LEES OOK. MR kiest Hadja Lahbib als Europees commissaris, Didier Reynders “diep teleurgesteld”

Voor Bouchez geldt Lahbib als een passe-partout. Bekend is ze sowieso in Franstalig België. Met Lahbib op nummer twee haalde de MR bij de voorbije verkiezingen voor het Brussels Parlement 25?procent van de stemmen. Electoraal rendeert ze sowieso, misschien zelfs beter vanuit een minder zichtbare functie in Europa. Hoewel ze geen fantastische reputatie heeft onder diplomaten, heeft ze wel al wat voeling met de materie. Toch wordt het uitkijken naar het vragenvuur in het Europees Parlement. Kandidaat-commissarissen moeten eerst een examen trotseren vooraleer ze benoemd worden.

Bij MR rekenen ze erop dat er geen wiel meer afdraait. Want haar vertrek kadert ook in een interne puzzel om kopstukken tevreden te houden. Het creëert namelijk ruimte om in de federale regering iemand te posteren, de toekomstige óf al in lopende zaken. Ook het mandaat van huidig Europees president Charles Michel, eveneens een MR-politicus, loopt af op 30?november. Er wordt al volop gespeculeerd over zijn terugkeer naar de Wetstraat. En ook Sophie Wilmès is nog niet afgeschreven. Al paste zij zelf voor het commissariaat, vanwege haar privésituatie. Op Wilmès wordt vooral gehoopt, terwijl Michel zélf hoopt.

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240902_96187523
google translate:  переклад
Дата публікації:02.09.2024 20:11:09
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:02.09.2024 21:00:33




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014