Резюме: | De twintigste verjaardag van Tomorrowland zit er (bijna) op. Een porseleinen feest dat twee weekends en zes festivaldagen alle hoogtes opzocht, maar soms ook de dieperik inging. Wat moeten we onthouden na deze snikhete editie?
Eerst superstar, dan dj
Tomorrowland blijft wereldtop. Punt. Geen ander (dance)festival op aarde brengt meer genres, nationaliteiten en vedettes bijeen. Een walhalla voor liefhebber en leek, voor feeën en paradijsvogels. Ja, Armin van Buuren, Steve Aoki en Dimitri Vegas & Like Mike waren er wéér. De Belgische broers zelfs zeven (!) keer in totaal, als duo of apart. Maar blijf eens cynisch wanneer ze de hoofdwei in gsm-licht onderdompelen, of de hele vallei van links naar rechts laten kaatsen.
Dat gezegd, de vedettecultuur tierde welig. Het dominante woord in ‘superstar-dj’ is ‘star’ geworden. Ooit begon dat met Paris Hilton of Shaquille O’Neal als curiositeit. Nu was er een BV-parade met Average Rob, Kat Kerkhofs, Viktor Verhulst en Natalia. Behalve Shaq kropen ook Vin Diesel en Thibault Courtois op een draaitafel. Een habbekrats tussen 600 dj’s, maar een ‘slippery slope’. Hoe langer, hoe meer wordt wat je doet op Tomorrowland ondergeschikt aan wie je bent.(Lees verder onder de foto’s)
Tijd voor de toekomst
Zelfs de primus van de klas staat niet boven het schoolreglement. Toch lapten festivalbazen Manu en Michiel Beers de wet aan hun laars, door als enigen niet over te schakelen naar herbruikbare bekers. Er gingen 3 miljoen wegwerpbekers over de toog – gekocht in 2022, hoewel de nieuwe wetgeving al in 2019 werd aangekondigd. Er wacht een boete van 2 miljoen euro, wat volgens woordvoerder Debby Wilmsen beter is dan 3 miljoen propere bekers in de vuilbak.
Nu de voorraad op is, kijkt het festival naar alternatieven. Camping Dreamville en de vipruimtes experimenteerden al met ‘slimme’ bekers met een microchip, wat sorteren en het terugbetalen van waarborgen vlotter maakt. Of dat de toekomst is, zal blijken. Vraag is: moest een festival met de naam Tomorrowland niet allang in die toekomst leven?
Regels overboord
Met regelneverij maakt niemand zich populair, maar met het omgekeerde nog minder. Ook aan de toiletten gingen de richtlijnen overboord en hingen borden op met ‘non drinkable water’. Nochtans is gratis drinkwater verplicht. Erger: het kraanwater was wel degelijk in orde. “We deden het om wachtrijen aan de toiletten te vermijden”, zegt Wilmsen. “Het was niet de bedoeling dat die borden bleven hangen.” Dat er zo meer water werd verkocht – tegen 3,64 euro per blik – was volgens de organisatie niet het doel. (Lees verder onder de foto)
Ook niet honderd procent koosjer: de prijslijsten waar enkel in ‘pearls’ en niet in euro’s werd gerekend (tenzij je de kleine letters las) en de biertaps met zelfbediening die sinds 1 juli verboden zijn. In beide gevallen voldeed Tomorrowland aan de normen, zegt Wilmsen. Maar wie de markt leidt, draagt een verantwoordelijkheid: het goede voorbeeld geven en in de pas lopen, niet de kantjes eraf.
Live, love, unite
De eigen slogan werd wel nageleefd: live, love, unite. Zes dagen dansten in totaal 400.000 bezoekers van 200 nationaliteiten onder één vlag, hoewel die van hun land als een cape rond de nek hing. Dit jaar was dat nog betekenisvoller dan anders. Israëli’s en Palestijnen leefden naast elkaar, los van een handvol onverlaten, net als Russen en Oekraïners. Mits genoeg meters ertussen, maar alles verliep vredevol. Als apolitiek festival toonde Tomorrowland hoe het ook kan. Enkel voetbalsupporters mochten hun clubkleuren niet dragen, om rivaliteit te vermijden. Verder hingen alle kleuren van de regenboog op. (Lees verder onder de foto)
Love en unite, maar dus ook live. Tijdens weekend één werden 210 bezoekers – of 0,1 procent – betrapt op drugsbezit. Dat er veel onopgemerkt bleef, is nogal wiedes. Maar de hulpdiensten noteerden geen buitensporige incidenten, na de (fatale) voorvallen van vorige jaren. In totaal werden 44 mensen naar het ziekenhuis gebracht. De meeste verzorgingen waren gelinkt aan de hitte, aldus Wilmsen, en bij amper 2 procent ging het over intoxicatie. Een positieve evolutie.
Onnavolgbaar decor
Bovenal: Tomorrowland blijft het mooiste land van Europa. Met z’n onnavolgbare mainstage-op-paddo’s, maar ook met kleine gelukjes in verstopte hoekjes, zoals het majestueuze Core-podium. Het aardse paradijs heeft een prijskaartje, ja. Je betaalt er 38 euro voor een halve kreeft en 6,5 euro om te mogen douchen. Maar in ruil krijg je lavendelfrisse wc’s, nimfen op de wandelpaden en genoeg sprookjesdecor om je Instagram een jaar mee te voeden. Altijd zotter, altijd utopischer. Aan de porseleinen verjaardag zaten barsten, maar voor het oog was Tomorrowland propaganda voor België. We drinken er volgend jaar één op, in een slimme beker.
|