СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Het lot, een domme val of koudweg gepasseerd: deze tien sterren moet u straks niet zoeken op de Olympische Spelen

Резюме:

Een hamstringblessure houdt Jonathan Borlée weg van de Olympische Spelen, maar de Belgische 400 meter-loper is niet de enige grote naam die er straks niet bij zal zijn op het grote sportfeest in Parijs. Deze tien internationale toppers zien we straks om héél uiteenlopende redenen niet terug onder De Vlam.

Geen derde sprintdubbel voor snelste vrouw ter wereld

Elaine Thompson-Herah (Jamaica/atletiek/100 en 200 meter)

De koningin van de sprint zal er straks niet bij zijn in het Stade de France. Elaine Thompson-Herah moet door een blessure aan de achillespees een kruis maken over haar deelname aan de Spelen. De 32-jarige Jamaicaanse spurtvedette won zowel in Rio de Janeiro (2016) als Tokio (2021) goud op de 100 en 200 meter. In totaal heeft ze zes olympische medailles, waarvan vijf gouden. Ook de olympisch kampioene op de 400 meter bij de vrouwen van Rio en Tokio – Shaunae Miller-Uibo – zal haar titel niet verdedigen in Parijs door blessures en matig vormpeil. Dat maakt dat alleen zevenkampster Nafi Thiam en de Keniaanse Faith Kipyegon (1.500 meter) in de running blijven om het record van drie olympische titels op een rij in het atletiek van de Poolse Anita Wlodarczyk te evenaren.

Real Madrid plooit niet voor Thierry Henry

Kylian Mbappé (Frankrijk/voetbal)

De bekendste Franse sportman op aarde stuurt zijn kat naar het grootste sportcircus ter wereld in eigen land. Kylian Mbappé probeert deze week als gemaskerde held nog om Frankrijk Europees kampioen te maken, maar de Franse beloften onder leiding van coach Thierry Henry kunnen over drie weken niet op hem rekenen in hun queeste naar olympisch goud. Ook al wordt de finale in het voor hem zo vertrouwde Parc des Princes gespeeld. Mbappés nieuwbakken werkgever Real Madrid wil geen risico’s nemen met de gezondheid van zijn monstertransfer en staat de sterspeler niet af. Zo zal de Franse topspits niet in de voetsporen treden van Neymar, die Brazilië in 2016 in Rio vanop de stip naar de olympische titel trapte.

De ene NBA-ster schakelt de andere uit

Luka Doncic (Slovenië/basketbal)

Dankzij het Amerikaanse superteam van LeBron James en Stephen Curry is er geen gebrek aan star quality in het olympisch basketbaltoernooi. Maar dat met Luka Doncic één van de beste spelers uit de NBA ontbreekt, is wél een gemis. Shooting guard Doncic leidde de Dallas Mavericks in juni nog naar de finale van de NBA. Het lot zorgde er echter voor dat het Slovenië van Doncic en het Griekenland van sterspeler Giannis Antetokounmpo in hetzelfde olympische kwalificatietoernooi terechtkwamen en afgelopen weekend bleek Griekenland veel te sterk voor Slovenië (96-68). Drie jaar geleden was Doncic met Slovenië (vierde plaats) nog één van de uitblinkers in het olympisch basketbaltoernooi.

Levende legende koudweg gepasseerd

Andrew Hoy (Australië/eventing)

Olympische selecties zijn bikkelhard. Vraag maar aan Andrew Hoy. De 65-jarige Australiër hoopte op een negende deelname aan de Spelen. Hoy veroverde drie keer goud met het Australische eventingteam, in 1992 in Barcelona, in 1996 in Atlanta en in 2000 in Sydney. Hij nam in 1984 een eerste keer deel aan de Spelen, in Los Angeles. Drie jaar geleden in Tokio pakte hij nog zilver met het Australische team en brons individueel. Legende of niet, Hoy werd niet opgenomen in de Australische selectie. Toch blijft hij na acht Olympische Spelen dromen van het record van de Canadese ruiter Ian Millar, die tien keer meedeed. Dat zal hij dan moeten vestigen in eigen land, op de Spelen van 2032 in Brisbane. Hij zal dan 73 jaar zijn. Naar Amerikaanse presidentskandidaat-normen een jong veulen dus.

Gestruikeld met Parijs in zicht

Athing Mu (Verenigde Staten/800 meter)

Olympische selecties zijn bikkelhard (bis). Vraag maar aan Athing Mu. De Amerikaanse won goud op de 800 meter in Tokio 2021 en was drie jaar onklopbaar op die afstand. Amerikaans, wereld- en olympisch kampioene vóór haar 21ste verjaardag: een sensatie. Maar op de Amerikaanse trials in Eugene twee weken geleden liep het fout. De 22-jarige loopster werd in het begin van de race aangetikt en kwam ten val. Ze krabbelde nog recht, maar kon haar achterstand niet meer goedmaken en kwam in tranen over de finish. Alleen de eerste drie tijdens de trials mogen voor de VS naar de Spelen en zelfs voor Mu werd geen uitzondering gemaakt.

Tennissers hebben het te druk

Aryna Sabalenka (Wit-Rusland/tennis)

Veel topsporters zouden er een hand voor over hebben om één keer op de Spelen te staan, maar niet zo in het tennis. Een aanzienlijk deel van de wereldtop haalt zijn neus op voor Parijs. Zo ook Aryna Sabalenka, nummer drie van de wereld bij de vrouwen. Ze wijst met een beschuldigende vinger naar tennisbond WTA, die een te drukke kalender vol verplichte toernooien oplegt. “Dat zorgt voor zoveel druk en is nefast voor de gezondheid.” Dus schrapt de Wit-Russische de Olympische Spelen op de terreinen van Roland Garros. Net zoals topspeelsters Ons Jabeur of onze landgenote Elise Mertens. Bij de mannen is de Rus Andrey Rublev, nummer zes op de wereldranglijst, de belangrijkste afwezige.

Wel in Nice, niet in Parijs

Jonas Vingegaard (Denemarken, wielrennen)

Jonas Vingegaard zal dit jaar de Eiffeltoren niet te zien krijgen. De Tour de France eindigt voor één keer in Nice en de tweevoudig Tour-winnaar werd simpelweg niet geselecteerd voor de Olympische Spelen. Vingegaard wou zelf graag op de startlijst staan, maar de Denen trekken op het klassieke wegparcours resoluut de kaart van Mads Pedersen. Dat betekent ook dat Evenepoel en Van Aert straks een concurrent minder hebben in de tijdrit. Drie zelfs. Want ook titelverdediger Primoz Roglic en Tadej Pogacar rijden die tijdrit niet. Roglic werd zelfs niet geselecteerd voor de wegrit, net zoals uittredend olympisch kampioen Richard Carapaz.

Belgian Cats hoeven wonderkind niet te vrezen

Caitlin Clark (Verenigde Staten/basketbal)

Ze is dé sensatie van het vrouwenbasketbal en gespreksonderwerp nummer één in de WNBA, maar Caitlin Clark maakt geen deel uit van Team USA op de Spelen van Parijs. De recordschutter aller tijden uit het Amerikaanse collegebasketbal deed de media-aandacht voor de WNBA dit seizoen naar recordhoogten stijgen en had ook de internationale spotlights in Parijs meer naar het vrouwenbasket kunnen trekken. De Amerikaanse bondscoach koos echter voor extra ervaring in plaats van een 22-jarige rookie. Jammer, maar dan hoeven de Belgian Cats op 1 augustus in hun tweede groepswedstrijd geen rekening met haar te houden. De Amerikaanse basketvrouwen zijn trouwens al ongeslagen sinds de Spelen van Atlanta 1996 en jagen in Parijs op hun achtste olympische titel op een rij.

Noodlottige slipper in de tuin

Katie Archibald (Groot-Brittannië/wielrennen)

Nog een belangrijke afwezige die een impact heeft op de Belgische medaillekansen. De Britse wielrenster Katie Archibald mist de Olympische Spelen omdat ze een paar weken geleden domweg struikelde over een trede in haar tuin. Een onschuldige val met verstrekkende gevolgen: ze liep een dubbele beenbreuk op. De 30-jarige Archibald is tweevoudig olympisch kampioene op de piste (in Rio won ze goud op de ploegenachtervolging, in Tokio goud in de ploegkoers) en gold in Parijs als de topfavoriete op het omnium, waar ze concurrente zou zijn van Lotte Kopecky. Het noodlot heeft Archibald de voorbije jaren niet gespaard. Twee jaar geleden overleed haar man, de Schotse mountainbikekampioen Rab Wardell, naast haar in bed aan een hartstilstand.

Parijs worstelt niet met Russen

Abdulrashid Sadulaev (Rusland/worstelen)

Door de oorlog in Oekraïne zal de (Wit-)Russische delegatie in Parijs erg beperkt zijn. Het olympisch comité IOC gaf een veertigtal Russen en Wit-Russen de toelating om onder neutrale vlag deel te nemen aan de Olympische Spelen. Het gaat om atleten die de kwalificatienormen haalden, dopingvrij zijn en konden aantonen dat ze geen enkele betrokkenheid hebben bij de oorlog met Oekraïne. Abdulrashid Sadulaev, tweevoudig olympisch kampioen in het worstelen, faalde op dat laatste criterium. Daarop besloot de Russische worstelfederatie woedend om de Spelen te boycotten, hoewel tien van hun atleten eigenlijk wel een ticket hadden versierd. Ook de Russische judobond weigert om hun judoka’s te laten deelnemen onder neutrale vlag. De bekendste Rus in Parijs wordt zo tennisspeler Daniil Medvedev.

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240708_97152577
google translate:  переклад
Дата публікації:09.07.2024 4:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:09.07.2024 6:00:35




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014