СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Genk helpt anderstalige nieuwkomers op weg: “Hoe lager je kansen, hoe groter het risico op armoede”

Резюме:

Anderstalige nieuwkomers krijgen in Genk niet alleen groepsbegeleiding maar ook individuele begeleiding. Binnen het nieuwe project SING leren ze het aanbod in de stad kennen, versterken ze hun vaardigheden en verruimen ze hun netwerk.

De maatregel maakt deel uit van het armoedebeleidsplan van de stad Genk. “Zo’n 20 procent van de anderstalige nieuwkomers vindt moeilijk zijn weg in de samenleving”, zegt schepen van Welzijn Sara Roncada (CD&V). “Onder meer door een lage taalvaardigheid, maar ook omdat het sociale netwerk te beperkt is. Bovendien bevinden ze zich in een kwetsbare positie op psychosociaal en sociaal-economisch vlak. Om die drempels te verlagen hebben we het project SING opgericht.”

Getest bij Oekraïners

“Daarmee ondersteunen we anderstalige nieuwkomers die nood hebben aan begeleiding bij hun integratie”, vervolgt Roncada. “We doen dat in een combinatie van begeleiding in groep en individueel. Zo leren ze het aanbod op velerlei vlakken kennen in Genk: de administratieve diensten, het verenigingsleven, de sportclubs, het culturele leven en andere aspecten die noodzakelijk zijn om je te kunnen integreren. We hebben het systeem al eens getest bij de Oekraïners. En dat werkt. Mensen vinden binnen dit project gemakkelijker aansluiting in de samenleving. Het helpt meteen ook om hun sociale netwerk te verbeteren. Want ook dat is belangrijk om je leven te kunnen uitbouwen.”

Volgens Roncada moet het systeem de armoede in Genk tegengaan. “Hoe lager je kansen in de samenleving, hoe groter het risico op armoede”, zegt Roncada. “We gaan binnen dit systeem ook heel gericht te werk. Er zijn geen grote groepen, maar wel groepjes waarin maximaal vijftien mensen zitten. We zetten ook mensen uit hetzelfde land samen. Als er meer mensen in een groep zitten, dan werkt het niet of minder goed. We hebben dan ook telkens maar één tolk nodig voor een groep.”

Taalspel

Dinsdag komt zo’n groep samen. “Het zijn allemaal Afghanen. Ze krijgen tijdens de bijeenkomst info over oefenkansen Nederlands en ze spelen een taalspel. We gaan voor de individuele begeleiding kijken hoe we mensen naar een opleiding kunnen begeleiden of naar werk toe kunnen helpen. Dikwijls zijn er onzichtbare valkuilen waardoor mensen er niet in slagen om te gaan werken. Voorbeelden daarvan zijn geen opvang hebben voor kinderen of geen vervoer hebben om ter plaatse te geraken. Samen met hen werken we dan aan mogelijke oplossingen.”

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240708_96112591
google translate:  переклад
Дата публікації:08.07.2024 19:57:51
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:08.07.2024 22:00:33




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014