СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Резюме:

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

“Dat Oekraïne eind dit jaar een contingent afgedankte Belgische F-16’s krijgt, is zonder meer een goede zaak. Ik sta achter die beslissing. In een oorlog wint diegene die baas is in de lucht. Dat leert de geschiedenis. De F-16’s kunnen een grote hulp zijn voor Oekraïne, als ze verstandig worden ingezet.” De nieuwe Chef Defensie Frederik “Fred” Vansina hoedt zich voor al te gretige uitspraken over de staat van ons leger, maar dát wilde hij toch gezegd hebben donderdag, toen hij de bevelstok overnam van zijn voorganger Michel Hofman.

LEES OOK. Het Belgische leger heeft een nieuwe topman, die voor serieuze opgaven staat: “Op dit vlak is de timing van zijn benoeming niet ideaal”

Generaal Vansina weet als geen ander wat een F-16-gevechtsvliegtuig kan. Hij heeft zelf bijna 2.000 vlieguren doorgebracht in de cockpit van zo’n toestel tijdens missies in ex-Joegoslavië – “mijn mooiste herinnering” – maar ook in Afghanistan en Libië. Zijn cv oogt bepaald indrukwekkend, met onder meer ook nog een passage als basiscommandant van de 10de Tactische Wing van de luchtmacht in Kleine-Brogel, commandant van de Luchtcomponent, vleugel-adjudant van de koning en het jongste jaar vice-chef Defensie, de rechterhand van admiraal Hofman die hij donderdag is opgevolgd.

Niet concreet

Frederik Vansina is veel. “De juiste man op de juiste plaats”, aldus zijn voorganger. Maar hij is géén tafelspringer. Als zoon van een diplomaat – hij werd geboren in het Zwitserse Bern in 1964 toen zijn vader Guido daar ambassadeur was – kent hij de kracht van woorden. En nog meer de kracht van woorden die niét worden uitgesproken. (Lees verder onder de foto)

Dat was donderdag, net voor de bevelsoverdracht, zonneklaar. De staat van het Belgische leger is er niet eentje om de horlepiep bij te dansen. Personeel dat massaal met pensioen gaat, munitie die na een paar salvo’s op is, materiaal dat kraakt en piept, luchtafweer die onbestaande is… De generaal repte er niet over. Toch niet concreet. “Na de val van de Berlijnse Muur is het departement Defensie drie decennia lang uitgehold. Pas de laatste tien jaar is het herstel ingezet.” Dat wil hij wel kwijt.

LEES OOK. Topman Belgisch leger waarschuwt voor oorlog met Rusland: “Europa moet zich dringend voorbereiden”

Waar wil hij naartoe met Defensie? Wat heeft het leger het meest dringend nodig? Hoe denkt hij 3.000 bijkomende militairen te vinden om tegen 2030 aan 29.000 personeelsleden te geraken, zoals vermeld in het plan dat ontslagnemend minister Ludivine De Donder (PS) uitdokterde met zijn voorganger? Hoeveel geld is er überhaupt nodig om het leger weer performant te maken? Zijn er meer F-35-vliegtuigen nodig, zoals de NAVO wil? Vansina walste er behendig omheen. “Vorige dinsdag hebben we een onderhoud gehad met de preformateur (Bart De Wever, red.). We hebben hem onze plannen overgemaakt. Dat lijkt met het correcte forum om die dingen te bespreken.” Zoals gezegd: Frederik Vansina is de zoon van een ambassadeur, diplomatie zit in zijn bloed.

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240704_96567055
google translate:  переклад
Дата публікації:05.07.2024 4:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:05.07.2024 5:00:29




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014