СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Raoul Hedebouw versus Jean-Marie Dedecker over economie, migratie en antipolitiek: “Stop toch eens met in je eigen nest te schijten”

Резюме:

Water en vuur zijn ze. Raoul Hedebouw (PVDA) wil de rijken en de multinationals zwaarder belasten, Jean-Marie Dedecker (N-VA) wil besparen op de sociale zekerheid. Toenadering is fictie, behalve op één thema.

{ "type": "aside-inline", "title": "De clash", "content": [ { "p": "In de eindsprint naar de verkiezingen komen de belangrijkste kopstukken langs op onze redactie. Hoofdredacteur Liesbeth Van Impe en chef politiek Hannes Heynderickx ontvangen elke week twee tenoren. Ze gaan met elkaar in debat en krijgen elk afzonderlijk het vuur aan de schenen gelegd in een podcastspecial." } ] }

Een communist en een libertair samenbrengen voor een dubbelinterview is een garantie op vuurwerk. Toch is daar vóór de eerste vraag niets van te merken. Een iets te harde schouderklop, een halve omhelzing, een bulderlach. Raoul Hedebouw (PVDA) en Jean-Marie Dedecker (N-VA) respecteren elkaar duidelijk. Wekelijks het parlement op zijn kop zetten schept een band. “Het klikt wel tussen ons”, zegt Dedecker. “We hebben beiden een anarchistisch trekje. Ik zit dikwijls te gniffelen als Hedebouw tussenkomt. Omgekeerd ook. Hij moet zich soms inhouden om niet voor mij te applaudisseren.”

Hedebouw: “De ondervraging in het parlement is één van de mooiste onderdelen van het politieke debat. En ik kan Jean-Marie wel waarderen. We zijn het vaak oneens. Maar de vorm en de overtuiging om een controlefunctie uit te oefenen, delen we. Je overtuiging overbrengen via het woord. Prachtig. Maar bon, dat zal het dan wel zijn qua overeenstemming. (lacht) Tijd voor debat.”

Laten we het eens over koopkracht hebben. Daar kunnen de verschillen niet groter zijn?

Dedecker: “Goh, iedereen is voor koopkracht. Maar het thema wordt altijd naar voren geschoven om het niet over de olifant in de kamer te hebben. Migratie. Want dan zou het Vlaams Belang winnen. Onze koopkracht is met 4 procent gestegen. Het loon is 12 procent hoger dan de ons omringende landen door al die indexeringen. Dat is dus niet de echte problematiek.”

Koopkrachtverlies zit tussen de oren?

Hedebouw: “Daar ben ik niet akkoord met Jean-Marie. De werkende klasse zag tijdens Vivaldi 3.000 euro aan reële brutoloon in rook opgaan. De indexering in België is niet compleet. Diesel en benzine worden niet meegeteld. En de rechtse partijen blokkeren onze vraag om in vrijheid te kunnen onderhandelen over de lonen in bepaalde sectoren. Neem Total Energies. 21 miljard euro winst wereldwijd. Maar 0,0 procent opslag voor de arbeiders en bedienden in Antwerpen.”

Dedecker: “Het zijn juist de linkse partijen die verhinderen dat het per sector kan!”

Hedebouw: “De rechtse partijen zeggen: als er onderhandeld wordt in de sectoren, mag er geen indexering meer zijn voor iedereen. De index is 100 jaar geleden afgedwongen door de arbeidersbeweging. Maar dat zijn geen loonsverhogingen. Dat is gewoon een aanpassing aan de inflatie, zodat die niet gebruikt wordt om koopkracht van mensen af te snoepen.”

Dedecker: “Dat is communisme!” (Lees verder onder de foto)

Het is een communist, hé.

Dedecker: “Hij liegt gewoon. Door de index hebben wij geen koopkracht verloren.”

Hedebouw: “Er is reëel koopkrachtverlies voor de loontrekkende, de cijfers liegen niet.”

De N-VA wil geen loonsverhogingen maar belastingverlagingen.

Dedecker: “Onze bedrijven moeten wel kunnen concurreren met het buitenland, hé. Er is nu al een grote loonhandicap. Ons probleem is de hoogte van de brutoweddes en de laagte van de nettoweddes. Als je jaarlijks 16.000 euro verdient, kom je direct in de belastingschaal van 40 procent. Je zou minder moeten afgeven aan de overheid als je gaat werken.”

Hedebouw: “Niet akkoord. België is een fiscale hel voor de werkende klasse en een fiscaal paradijs voor de superrijken. En Vivaldi heeft daar niets aan gedaan. Niet aan de hoge lasten op arbeid. Maar ook niet aan de btw: één van de meest onrechtvaardige belastingen, want ze houdt geen rekening met inkomen. De volksere lagen betalen proportioneel veel meer dan de rijkere lagen.”

Dedecker: “Als ik een auto koop van 10.000 euro betaal ik 2.100 euro btw. Als ik er één koop van 100.000 euro betaal ik 21.000 euro btw. Hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt. Als je lasten op arbeid vermindert, kunnen die op consumptie stijgen.”

Als je de lasten op arbeid én consumptie gaat verlagen, sla je wel een ongezien gat in je begroting.

Hedebouw: “Het is een kwestie van prioriteiten. Ik wil eerlijke belastingen voor multinationals en multimiljonairs. En ik kan niet uitleggen waarom kmo’s 25 procent moeten betalen, terwijl bepaalde multinationals maar 15 procent moeten geven. De PVDA heeft de voorbije jaren eerlijke fiscaliteit op de agenda kunnen zetten. Zelfs de N-VA en Bart De Wever staan er nu voor open.”

Dedecker: “Wat een populistisch riedeltje.”

Hedebouw (slaat zijn armen in de lucht): “Moet ik nu echt van Jean-Marie Dedecker horen dat ik een populist ben?

Dedecker: “Je moet wel iets van economie kennen. Een internationale firma komt naar ons land, zoals Daikin naar Oostende. Het is toch normaal dat ze afspreken hoeveel en in welk land ze belastingen betalen?”

Hedebouw: “À la tête du client, dus. Achter gesloten deuren?”

Dedecker: “Weet je wat je doet? Bouw dan maar je ecologisch paradijs en je economisch kerkhof. (verontwaardigd) Die bedrijven zoals Volvo maken afspraken. Maar ze blijven hier en stellen mensen tewerk. Die mensen betalen belastingen aan de overheid. Die 15 procent is een voorstel op wereldniveau zodat niet alle bedrijven zouden wegtrekken uit Europa.”

Wie moet er dan meer betalen?

Dedecker: “Niemand! We moeten minder betalen. Waarom moeten we eigenlijk belastingen op vermogen zetten? De rijkste 1 procent betaalt al 13 procent. Voor jullie communisten is het iedereen gelijk in armoede. We zijn kampioen in loonkosten en belastingen. Ook vermogensbelastingen. We hebben de minste jobs in de private sector, de traagst groeiende tewerkstellingsgraad. We zijn kampioen in begrotingstekort. En waarover discussiëren we hier? Belastingverhogingen! We moeten besparen. Op alle departementen.”

Hedebouw: “We weten wat de politiek van de N-VA is. Ze heeft vijf jaar lang federaal bestuurd. Resultaat? 400 jobs bij de politie minder. Besparingen op de NMBS. Indexsprongen. Mensen tot 67 jaar laten werken. Ze hebben enorm veel leed veroorzaakt. Wie extreem rijk is, blijft vandaag buiten schot, dat is het probleem. Vandaar onze miljonairstaks van 2 procent boven de 5 miljoen euro. De superrijken zullen er geen boterham met kaviaar minder om eten.” (Lees verder onder de foto)

U wilt gewoon niets doen aan het begrotingstekort, hé?

Hedebouw: “Jawel! We kunnen makkelijk besparen op wat de regering in het geheim aan de farmasector geeft. Ook op de politiek en de lonen van politici. 80 miljoen aan partijdotaties is veel te veel.”

Dedecker: “De dotatie van partijen verminderen, oké. Maar de lonen van politici nog lager? De democratie heeft een prijs, hé.”

Hedebouw: “Allez, die zijn toch veel te hoog? 11.000 euro netto voor een minister. Dan is het gemakkelijk om een indexsprong te stemmen voor alle anderen.”

Dedecker: “In Frankrijk heeft een parlementair 13.000 en in Duitsland 15.000. Als je peanuts geeft, krijg je monkeys. En stop toch eens met in je eigen nest te schijten, man!”

U zei daarnet dat migratie het échte probleem is. Bent u voor een migratiestop?

Dedecker: “Ja. Arbeidsmigratie kan wel nog. Als je een Japans restaurant hebt en je hebt een kok nodig, oké. Maar geen asiel meer. We kunnen niet gans de derde wereld invoeren om hier een vierde wereld te creëren.”

Vluchtelingen uit Gaza dus ook niet?

Dedecker: “Oekraïners hebben we toch ook opgevangen? Dat zijn oorlogsgebieden. Je hebt de échte asielaanvragen en de gelukszoekers. Marokko en Turkije zijn geen oorlogsgebieden.”

Dan wil u toch geen asielstop?

Dedecker: “Daar gaat het toch niet over? Het gaat over al die oversteken met bootjes. Een asielaanvraag moet gebeuren aan de Europese grens. Maar onze vriend hier is voor open grenzen.”

Hedebouw (verbaasd): “Ik? Open grenzen is een anarchistisch ordewoord en wij zijn geen anarchisten. Natuurlijk zijn er grenzen. Niet iedereen kan hier binnenkomen.”

Dedecker: “Nu val ik echt van mijn stoel.”

Hedebouw: “Wij zijn voor een sterke natiestaat. Maar zonder de oorzaken van migratie aan te pakken gaan we de problematiek niet kunnen oplossen. Waar komen de aanvragen vandaan? Palestina, Syrië, Afghanistan. Allemaal landen waar westerse mogendheden zijn gaan bombarderen voor hun big business.”

Dedecker: “En uit Oekraïne waar uw vriend Poetin is binnengevallen.”

Hedebouw: “Als er één iemand tegen Poetin is, ben ik het wel. Hij is de vertegenwoordiger van de Russische oligarchie. Van het kapitalisme op zijn wildst. Mijn probleem is hoe de wereldorde vandaag is opgebouwd. Met zoveel rijkdom aan de ene kant en zoveel armoede aan de andere kant.”

Nog even terug naar migratie. U zei wel dat er een probleem is, meneer Hedebouw?

Hedebouw: “De vraag is hoe je de mensen integreert die afkomen. Je moet sociale oplossingen uitwerken. En meer investeren in inburgering. Hogere muren bouwen zal niet werken. Je moet zorgen dat mensen hier aan de slag kunnen. Nu wordt er niet geregulariseerd en worden mensen sociaal gedumpt in het zwart. In de bouw in Antwerpen en in Brussel.”

Dedecker: “Voilà, toch voor een opengrenzenbeleid dus. En de olifant in de kamer benoem je niet. Dat is de koppeling met de criminaliteit. Zestig-zeventig procent van de criminaliteit komt van migranten. Daarom zijn de mensen misnoegd.”

Hedebouw: “Dat zijn rechtse mythes.” (Lees verder onder de foto)

Over Palestina hebben jullie wel overeenstemming, niet?

Dedecker: “Ja. Ik pleit al lang voor economische sancties. Israël is een apartheidsstaat. We moeten dringend Palestina erkennen.”

Hedebouw: “Er zijn dertien sanctiepakketten naar Moskou toe. En nul naar Israël. Dat toont toch wel de hypocrisie aan.”

Veel mensen keren zich af van de politiek. Zijn jullie een deel van de oplossing of deel van het probleem?

Dedecker: “De communisten zijn een groot deel van het probleem. Maar het gaat niet alleen om politiek. Je mag geen pint meer drinken. Het minste wat je zegt ben je racist. De criminaliteit ontploft. Messentrekkertjes en dergelijke. Zonder oplossing. Dat leidt tot ongenoegen. Je rijdt met de auto. Overal 30 per uur. 9 miljoen boetes. Als ik ’s nachts naar huis rijd, mag ik maar 120 rijden. Dat is toch zinloos? Mensen aanvaarden geen zinloze beslissingen. In mijn gemeente staat er geen enkele flitspaal.”

Meneer Hedebouw, jullie kapitaliseren op ongenoegen zonder ooit één beslissing te nemen.

Hedebouw: “Wij wegen wel op beslissingen. Die graaipensioenen van politici, dat hebben wij veranderd. Als oppositiepartij. De loonsvermindering in het Vlaams Parlement? Juist hetzelfde.”

De extremen hebben misschien straks een derde van de parlementszetels. Dan is het toch niet moeilijk om te zeggen dat niets meer beslist geraakt?

Hedebouw: “‘De extremen’, ik haat die term. Er is geen cordon rond PVDA. Na 9 juni kunnen we perfect een discussie voeren of we samen met Vooruit kunnen besturen.”

U wilt water bij de wijn doen? Dat heeft u nog nooit gedaan.

Hedebouw: “Tuurlijk! Maar het moet wel een rood wijntje blijven, hé. Geen waterig roséke voor bij de barbecue. Alleen stel ik vast dat er geen antwoord komt op mijn uitgestoken hand. Vooruit kijkt gewoon naar de N-VA om een regering te vormen. Van dat voorakkoord begrijp ik niets.”

Met rechts Vlaanderen wil u niet praten?

Hedebouw: “Wij hebben goeie debatten. (lacht) Maar mijn eerste etappe is met een links blok kunnen discussiëren. Daar sta ik nog niet.”

Als mensen op jullie stemmen, dan krijgen ze geen bestuur, hé?

Dedecker: “Jawel. Hij mag besturen in Wallonië, ik in Vlaanderen. Wij zijn rechts, zij links.”

Hedebouw: “Ik stijg ook in Vlaanderen, voor alle duidelijkheid.”

Dedecker: “Ik wil nooit met u besturen. Als jij aan de macht komt, verhuis ik. Dan maak ik van Middelkerke een vrijstaat.”

Iets realistischer nu. Hoe zien de volgende regeringen eruit?

Hedebouw: “Dat hangt van de stemmen af. We zullen zien hoeveel de PVDA binnenhaalt.”

Dedecker: “Een rechtse regering. Want met de liberalen van Open VLD in de regering heb je al communisten genoeg.” (grinnikt)

Wel tekenend dat jullie geen duidelijk antwoord hebben.

Hedebouw: “Niemand kan dat toch voorspellen? We zitten in een economische en sociale crisis, en dus ook een democratische.”

Dedecker: “Dit land is morsdood en onbestuurbaar. Ik hoop dat het op 9 juni tot een implosie komt.”

Wie is dan de grootste revolutionair?

Dedecker: “Er is een reden dat mijn vrouw zegt dat het stilaan welletjes is geweest.” (lacht)

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240510_96996921
google translate:  переклад
Дата публікації:11.05.2024 4:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:11.05.2024 6:27:18




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014