СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Gemuteerde “superwolven” waargenomen in Tsjernobyl, en dat kan ook goed nieuws zijn voor de mens

Резюме:

Wolven die rondzwerven in de ‘verboden zone’ rond de ontplofte kernreactor van Tsjernobyl lijken immuun te zijn voor de verhoogde radioactieve straling. Een ontdekking die ook belangrijk kan zijn in de strijd tegen kanker.

Op 26 april 1986 vond in Tsjernobyl de grootste kernramp in de geschiedenis plaats. De reactor ontplofte na een mislukte veiligheidstest. Sindsdien is de zone rond de kerncentrale, alsook het naburige stadje Pripjat, volledig verlaten. Hierdoor heeft de natuur het al enige tijd overgenomen in de zogenaamde ‘verboden zone’, waar de radioactiviteit nog altijd te hoog is om bewoonbaar te zijn voor mensen.

LEES OOK. Deze Beringenaren waren te gast in Tsjernobyl: “Net of je in een film rondwandelde”

Voor dieren is de verboden zone duidelijk niet onbewoonbaar, want er leven in het gebied rond de ontplofte kernreactor heel wat wilde zwijnen, herten, elanden en wolven. Over die laatste soort heeft de Amerikaanse biologe Cara Love een opmerkelijke ontdekking gedaan: de wolven die leven in de buurt van Tsjernobyl zijn zodanig geëvolueerd dat ze kunnen overleven in de zwaar radioactieve omgeving.

Vergelijkbaar met kankerpatiënten

In de zone waar de wolven zich bevinden, is er een radioactieve straling van 11,28 millirem. Dat is ongeveer zes keer meer dan de menselijke veiligheidslimiet. Omdat de wolven al enkele generaties in het gebied leven, hebben hun genen zich aangepast aan de omstandigheden. Volgens Love hebben de dieren een immuunsysteem vergelijkbaar met dat van kankerpatiënten die een bestraling ondergaan. De wolven zouden zelfs bepaalde genen ontwikkeld hebben die veerkrachtig lijken tegen een verhoogd risico op kanker. Love onderzocht dit door halsbanden aan de dieren te hangen die “realtime metingen geven van waar de wolven zich bevinden en aan hoeveel straling ze worden blootgesteld.”

Het onderzoek zou een baanbrekende bijdrage kunnen zijn in het onderzoek naar hoe genmutaties bij mensen de kans op het overleven van kanker kunnen vergroten. Hierbij zou het script van bekende genmutaties veranderd kunnen worden.

Helaas is Love met haar team de laatste jaren niet meer in de ‘verboden zone’ van Tsjernobyl geraakt. Eerst was het coronavirus de spelbreker, daarna brak de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uit. Volgens haar is de prioriteit dat “mensen en medewerkers daar zo veilig mogelijk zijn”. Of ze ooit nog terugkeert naar Tsjernobyl is niet bekend.

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240209_96279226
google translate:  переклад
Дата публікації:09.02.2024 19:30:28
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:09.02.2024 20:01:14




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014