СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Στόχος
Мова:8 (Greek / ελληνικά)
Заголовок:

Σεσημασμένοι Έλληνες κακοποιοί αρχηγοί δικτύου που εξόπλιζε με στρατιωτικό υλικό Wagner, Τσετσένους μαχητές και Ρώσους πράκτορες!

Резюме:  Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εμπλοκή δύο Ελλήνων -με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση- σε υπόθεση εξοπλισμού της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner δημοσιεύει η Καθημερινή. Η ιστορία ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου όταν η υπηρεσία πληροφοριών της Βουλγαρίας (State Agency for National Security – SANS) ανακοίνωσε ότι δώδεκα άτομα, ανάμεσά τους δύο Έλληνες, συνελήφθησαν στη Σόφια κατηγορούμενοι ότι έστελναν στρατιωτικό εξοπλισμό στα μέλη της μισθοφορικής ομάδας Wagner στη Ρωσία.

To κατασχεθέν φορτίο με προορισμό τη Ρωσία δεσμεύτηκε στη Βουλγαρία. Τα πλοκάμια όμως των συλληφθέντων διακινητών του φτάνουν στη Θεσσαλονίκη (αλλά και τη Σιγκαπούρη). Οι δε συλληφθέντες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ήταν -γνωστοί στις αρχές- Έλληνες κακοποιοί. Ο ένας από τους δύο έχει τα στοιχεία Ρωμανός Β. και περιγράφεται ως αρχηγός του λαθρεμπορικού δικτύου.

Ο εν λόγω μέχρι τη σύλληψή του, διατηρούσε προφίλ ισχυρού επιχειρηματία με εταιρείες στη Βουλγαρία, στη Σιγκαπούρη και όχι μόνο. Ως συνέταιρός του εμφανίζεται ο δεύτερος Ελληνας κατηγορούμενος, Τάκης Τρ. Πριν από μια δεκαετία είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε συμμορία που διέπραττε ένοπλες ληστείες στη Βόρεια Ελλάδα.
Στο προφίλ του στο Facebook ο Ρωμανός Β. έχει αναρτημένες ρωσικές σημαίες, φωτογραφίες του προέδρου Πούτιν και ειρωνικές – υβριστικές φωτογραφίες και εικονίδια (memes) για τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Εμφανίζεται ακόμη ως οικονομικός διευθυντής εταιρείας τεχνολογίας με έδρα χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και διαχειριστής εταιρείας εμπορίας άνθρακα με έδρα τη Βουλγαρία.

Το καλοκαίρι, φορτίο του λαθρεμπορικού δικτύου είχε δεσμευθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Τελικώς, στις 9 Οκτωβρίου μέλη του συνελήφθησαν στη Βουλγαρία, σε νέα απόπειρα εξαγωγής στη Ρωσία. Ο Τάκης Τρ., αντίστοιχα, διατηρεί αναρτημένες στο Διαδίκτυο φωτογραφίες του, που παραπέμπουν στην περίοδο που βρισκόταν έγκλειστος σε φυλακή της χώρας, αλλά και σε ταξίδια του στη Μόσχα. 

Αστυνομικές πηγές περιγράφουν ότι συμμετείχε σε ομάδα ενόπλων που την περίοδο 2012-2013 είχε διαπράξει κινηματογραφικές ληστείες στις Σέρρες, στην Καβάλα και αλλού. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, μέλη της σπείρας είχαν κυκλώσει το Α.Τ. Σερρών ανοίγοντας πυρ και εγκλωβίζοντας τους αστυνομικούς στο εσωτερικό του κτιρίου, την ώρα που συνεργοί τους λήστευαν τράπεζα στο κέντρο της πόλης. Ο Τάκης Τρ. είχε κατηγορηθεί ότι έθαψε τα όπλα των ληστών σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του.

Στο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2023, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινης, το λαθρεμπορικό δίκτυο αποπειράθηκε να στείλει από την Ελλάδα στη Ρωσία μέσω Τουρκίας υλικά διττής χρήσης. Επρόκειτο κυρίως για ασυρμάτους, σκοπευτικά λέιζερ, διόπτρες νυκτός κ.ά., η εξαγωγή των οποίων υπόκειται σε κυρώσεις από την Ε.Ε.

Το φορτίο εντόπισαν υπάλληλοι στο τελωνείο του αεροδρομίου «Μακεδονία» οι οποίοι ενημέρωσαν ΕΛ.ΑΣ., ΕΥΠ αλλά και κλιμάκιο του στρατού, προκειμένου να αξιολογήσουν εάν τα υπό εξαγωγή προϊόντα ενέπιπταν στις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου για τα αγαθά διπλής (στρατιωτικής και μη στρατιωτικής) χρήσης.

Για την υπόθεση η ΕΥΠ ενημέρωσε την ομόλογη υπηρεσία της Βουλγαρίας, η οποία ξεκίνησε μυστική έρευνα. Στις 9 Οκτωβρίου μέλη της ομάδας συνελήφθησαν, ενώ επιχειρούσαν να εξάγουν στη Ρωσία προϊόντα διττής χρήσης κρυμμένα μέσα στις αποσκευές τους. Το φορτίο αποθηκεύτηκε προσωρινά σε σπίτι στο Πλόβντιβ, επανασυσκευάστηκε και έγινε προσπάθεια εξαγωγής του μέσω του αεροδρομίου της Σόφιας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Βουλγαρίας που επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, η αξία των προϊόντων ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ και αποδέκτες τους ήταν στελέχη της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Τσετσένοι μαχητές και μέλη της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσίευμα της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας της Βουλγαρίας, «Bivol», αναφέρει ότι η απόπειρα της παράνομης εξαγωγής έγινε με όχημα την εταιρεία εμπορίας άνθρακα στην οποία μετέχουν οι Ρωμανός Β. και Τάκης Τρ., καθώς επίσης και ότι ο δεύτερος συμμετέχει σε εταιρικά σχήματα στη Ρωσία που τελούν υπό τον έλεγχο Ρώσου ολιγάρχη. Καταλάβατε πως στήνουν τα δίκτυά τους στη χώρα μας οι ξένες δυνάμεις;


Посилання:https://www.stoxos.gr/2023/11/wagner.html
google translate:  переклад
Дата публікації:20.11.2023 11:20:00
Автор:[email protected] (ΣΤΟΧΟΣ)
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):koinonia
Додано:20.11.2023 12:02:51
Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014