Driehonderd tot vierhonderd niet-begeleide minderjarigen (NBMV) hebben uitzicht op een voogd. Dat is een gevolg van de aanwerving van vijftien werknemer-voogden, waarvan tien door verschillende Vlaamse Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), meldt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).
Minderjarigen die zonder ouders of vertegenwoordigers in ons land aankomen, hebben recht op een voogd. Die zijn verbonden aan de dienst Voogdij van de FOD Justitie. Er zijn verschillende soorten: vrijwillige voogden, zelfstandige voogden in hoofd- of bijberoep, en werknemervoogden met een arbeidsovereenkomst bij een vereniging, zoals sociale diensten of ngo’s.
Opeenvolgende conflictsituaties zetten extra druk op de beschikbaarheid van voogden. “De oorlog in Oekraïne heeft de cijfers voor 2022 naar een absoluut record gestuwd. Het conflict in het Midden-Oosten kan de komende tijd bovendien voor een nieuwe golf zorgen”, zegt minister Van Tigchelt.
Wachtlijst afgenomen
Momenteel zijn er 660 voogden actief die samen 3.776 voogdijen op zich nemen. De wachtlijst bedroeg begin 2023 1.840 jongeren en is intussen afgenomen tot 1.200 jongeren. De dienst Voogdij en de minister hebben nu protocolakkoorden gesloten met CAW’s voor de tewerkstelling van tien werknemervoogden. Daarnaast gaan er vijf werknemervoogden aan de slag bij verenigingen waarmee al een akkoord bestond.
Samen zouden ze goed zijn voor 300 tot 400 NBMV’s. Bovendien wordt het door de expertise van de CAW’s mogelijk meer gespecialiseerde voogden aan te stellen voor minderjarigen met bijzondere profielen.
|