СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Jemenitische Houthi-rebellen kapen vrachtschip op de Rode Zee

Резюме:

Houthi-rebellen hebben volgens het Israëlische leger (IDF) een vrachtschip gekaapt op de Rode Zee nabij Jemen en naar een haven in het land gebracht. De rebellen hebben de kaping intussen ook toegegeven.

De Jemenitische Houthi-rebellen claimen zondag een Israëlisch commercieel vaartuig te hebben gekaapt op de Rode Zee. Israël ontkent dat. Volgens het Israëlische leger zou het niet om een Israëlisch maar Brits vaartuig gaan en waren er ook geen Israëli’s aan boord.

“We hebben de controle verworven over een Israëlisch vrachtschip”, aldus een Houthi-leider aan het Franse nieuwsagentschap AFP. Ze zouden handelen uit wraak voor de moord op de Palestijnen. Een maritieme bron in de haven van Hodeida, die door de Jemenitische rebellen wordt gecontroleerd, zei dat de Houthi’s het schip naar die haven hadden gebracht.

Het vrachtschip ‘Galaxy Leader’, dat auto’s vervoert, wordt uitgebaat door het Japanse bedrijf NYK Line. De Japanse regering laat maandag verstaan dat ze de kaping “vastberaden veroordeelt”. Er wordt met andere landen onderhandeld over een vrijgave van het schip en de bemanning, bevestigt regeringswoordvoerder Hirokazu Matsuno in Tokio.

NYK zegt dat zo’n 25 bemanningsleden zijn, afkomstig uit Bulgarije, Oekraïne, de Filipijnen, Mexico en Roemenië.

Israëlische media meldden dat het vrachtschip wordt uitgebaat door een bedrijf dat gedeeltelijk behoort tot de Brits-Israëlische zakenman Rami Ungar. 

“Iraans terrorisme”

Het Israëlische leger (IDF) spreekt op de berichtendienst Telegram van een “heel ernstig incident met globale gevolgen”. Het schip was volgens het leger op weg van Turkije naar India. 

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu houdt Iran verantwoordelijk voor de aanval op het schip. “We veroordelen de Iraanse aanval op een internationaal schip ten sterkste”, aldus een woordvoerder. “Dit is een nieuwe daad van Iraans terrorisme.”

De Houthi’s, die de Jemenitische hoofdstad Sanaa in handen hebben, worden net als de extremistische Palestijnse beweging Hamas gesteund door Iran.

De Jemenitische Houthi-rebellen hadden gewaarschuwd dat ze alle schepen van Israël en Israëlische bedrijven, net als alle andere schepen die onder de Israëlische vlag varen, als doelwit beschouwen.

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231119_95903919
google translate:  переклад
Дата публікації:20.11.2023 5:05:08
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:20.11.2023 7:00:28
Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014