De oorlog tussen Israël en Hamas blijft de gemoederen bedaren. Ook binnen de Limburgse schoolmuren is het een terugkerend gespreksonderwerp. Daarom organiseert Campus de helix in Maasmechelen infosessies over het conflict.
“Is Hamas wel een terreurorganisatie? Hoe komen die extreme partijen aan de macht in Israël en Palestina?” Leerkrachten krijgen steeds meer vragen van studenten over de situatie in Gaza. Om daar beter mee om te gaan, organiseert Campus de helix in Maasmechelen infosessies voor leerlingen en leerkrachten.
Discussies in de klas
Bij de eerste van drie vrijwillige infomomenten kwamen er vooral heel wat leerkrachten opdagen. “Deze sessies komen er dan ook expliciet op hun vraag, vertelt Jonas Slegers, leerkracht geschiedenis en geopolitiek.” In een halfuurtje schoolt de geschiedenisleerkracht zijn collega’s bij over het conflict tussen Israël en Hamas. “Vorig jaar deden we hetzelfde bij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, nu voelden we opnieuw die maatschappelijke verplichting.”
Een rondvraag bij enkele scholieren van Campus de helix leert ons dat de oorlog tussen Israël en Hamas wel degelijk een gespreksonderwerp is op de Maasmechelse school. “Soms ontstaan er discussies in de klas als bepaalde studenten het geweld van één van beide partijen goedkeuren”, vertelt Merel (16).
Onjuiste informatie
“Enkele collega’s vertelden me dat ze meer en meer vragen kregen van studenten, waar ze vaak het antwoord op schuldig moesten blijven”, vertelt geschiedenisleerkracht Jonas Slegers. “Dankzij de infosessies zijn ze daar beter op voorbereid.” En naast meer bewustzijn creëren, legde ‘meneer Slegers’ ook de nadruk op de strijd tegen onjuiste informatie. “We vertellen de studenten meermaals dat ze niet zomaar alles mogen geloven wat ze op sociale media voorbij zien komen.”
De studenten geven zelf aan dat ze het moeilijk vinden om een correct beeld te vormen van de situatie in Gaza. “Er komt heel veel informatie op ons af, zowel van sociale media als van mensen om me heen, vertelt Julie (17). “Soms blijven we dan ook met wat vragen zitten.” Die vragen kunnen de studenten vanaf heden niet alleen aan de geschiedenisleerkracht stellen. “Het is positief dat we nu bijna alle leerkrachten kunnen aanspreken met onze vragen over de oorlog”, sluit Lisa (17) af.
|