De kerk Heilige Man Job in de Kerklei was op 11 november goed gevuld voor de herdenking van Wapenstilstand. Zowel in de gebedsviering als op de bloemenhulde aan het Monument der Gesneuvelden op het kerkhof werd stilgestaan bij het opgeflakkerde geweld in Oekraïne en het Midden-Oosten.
Tijdens de gebedsviering werd niet alleen de zwarte bladzijde uit de Groote Oorlog herdacht, maar was er ook oog voor de actuele oorlogen. “Sinds 2013 zijn er in de wereld wel zo’n honderd oorlogen begonnen. Vandaag is ongeveer de helft daarvan nog gaande. In 2022 kwam daar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne bij en dit jaar deze tussen Israël en Palestina”, schetst gebedsleider Etienne Krekels.
“Dit is één grote schandvlek voor de mensheid. In tien dagen tijd lieten twaalfduizend mensen groot en klein het leven. Dat is zowat veertig procent van de Brechtse bevolking. Het illustreert onze onmacht om oorlog uit de wereld te bannen.”
“Tact en goede wil”
“Steeds weer zijn er mensen die hun grote gelijk willen halen en kiezen voor geweld en oorlog in plaats van de menselijke weg van dialoog. Nochtans leert de geschiedenis dat oorlog mensonwaardig en zinloos is. Met tact en goede wil had men honderd jaar geleden ook bij ons kunnen ingrijpen en oorlog vermeden.”
“Vechten en doden zit niet in de natuur van de mens. Nederigheid en vrede gaan hand in hand, laat dit onze houding zijn voor groot en klein. Laten we ons scharen achter de droom van vrede, niet op papier maar in ons dagelijkse verhaal”, riep de gebedsleider op.
“Vrede en fatsoen”
Tijdens de bloemenhulde aan het Monument der Gesneuvelden op het kerkhof in Sint-Job weerklonk hetzelfde pleidooi. “Het lijkt wel of de wereld in brand staat. Een brand die alleen te blussen is door met elkaar te praten, moeite te doen om elkaar te begrijpen en te onderhandelen”, stelde burgemeester Sven Deckers (N-VA).
“Laat ons hopen dat we Poetin en Zelenski rond de tafel krijgen en dat Netanyahu terugkeert naar de redelijkheid. Het aantal onschuldige kinderen dat gedood wordt, is belachelijk hoog en een oorlogsdaad tegen de mensheid. Alleen het streven naar vrede en fatsoen kan het bloedvergieten stoppen. Dat kende ook bij ons 105 jaar geleden gelukkig een einde. De vrijheid en vrede die we hier kennen moeten we koesteren en omarmen.”
Voor voorzitter Jef Laps van de NSB-afdeling Sint-Job-Brecht roepen de raketaanslagen in Oekraïne en het Midden-Oosten nare herinneringen op aan de V1- en V2-bommen tussen oktober 1944 en maart 1945: “In onze deelgemeenten vielen er iets meer dan tweehonderd. Hier lieten meer dan driehonderd Britse soldaten en meer dan zeventig kinderen het leven.”
“Dit herdenken houdt geen oorlogen tegen jammer genoeg, maar we mogen zij die hun leven voor onze vrede en vrijheid hebben gegeven nooit vergeten. Het is onze morele plicht, en die van de volgende generaties, om deze herdenkingen in ere te houden”, benadrukte Laps.
{
"type": "information_text",
"text": ""
}
|