Резюме: |
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL
Οι αεροπορικές βάσεις της Ανδραβίδας και του Αράξου είναι αυτές που πρόκειται να φιλοξενήσουν την μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ την επερχόμενη χρονιά.
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν σε υψηλότατο επιτελικό επίπεδο της Συμμαχίας και αναδεικνύουν αφενός την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, αλλά και -ίσως το σημαντικότερο όφελος- συνιστούν επιχειρησιακή αναγνώριση των «γερακιών» της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία σε όποια συμμαχική άσκηση βρεθούν, αποσπούν τα εύσημα των Νατοϊκών συναδέλφων τους για την επαγγελματική τους επάρκεια, στο έδαφος και τον αέρα.Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής αφορούν την επιλογή των βάσεων που θα μετασταθμεύσουν οι αποστολές των συμμάχων και το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει το σχεδιασμός των σεναρίων, που όπως επισημαίνεται με νόημα, θα έχουν επιχειρησιακά συμπεράσματα από τα πεδία των τελευταίων συγκρούσεων, ιδίως εκείνου της Ουκρανίας.
Ποιές από τις χώρες της Συμμαχίας θα λάβουν μέρος, ως στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» και αυτό διότι οι αποφάσεις για την Ramstein Flag είναι υπό επεξεργασία.
Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως να δούμε αν αυτή τη φορά οι Τούρκοι θα προσγειωθούν στην Ελλάδα και δεν θα χρησιμοποιήσουν κάποιο «τρικ» αποφυγής όπως έχουν κάνει στο παρελθόν.Να υπενθυμίσουμε ότι στην πρόσφατη Tiger Meet που έγινε στον Άραξο, μια άσκηση υπό την αιγίδα της Συμμαχίας, η 192 filo Kaplan είχε αποβληθεί με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πριν καν ξεκινήσουν τα μαχητικά της από την Τουρκία με προορισμό την 116 Πτέρυγα Μάχης.
Ο λόγος τότε, ήταν η τουρκική προκλητική συμπεριφορά στον ουρανό του Αρχιπελάγους με δεκάδες υπερπτήσεις και εκατοντάδες παραβιάσεις μέσα σε λίγα 24ωρα. Στην παρούσα στιγμή βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις δυο πλευρές, παρά τις πάγιες θέσεις τους, να επιχειρούν μια προσέγγιση που στόχο έχει να μην υπάρχουν εντάσεις.Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόση αντοχή θα χει αυτή η ήρεμη κατάσταση διότι η Άγκυρα δεν κάνει ούτε μισό βήμα πίσω από τις αιτιάσεις της απέναντι στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει στην άσκηση τουρκική παρουσία, οι Έλληνες επιτελείς γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο απαντούν σε αντιρρήσεις της Άγκυρας.
Η αποζημίωση των κόπων
Η επιλογή των ελληνικών βάσεων πάντως δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Η Πολεμική Αεροπορία έχει πολλά «προνόμια» που σημειώθηκαν από τους Συμμάχους και τώρα προσεγγίζει η αποζημίωση της αναγνώρισης.
Η άσκηση «Ηνίοχος» εδώ και χρόνια έχει αποτελέσει τον προάγγελο της υποστήριξης των μεγάλων αεροπορικών διοργανώσεων. Από την Ανδραβίδα έχουν περάσει όλες οι μεγάλες αεροπορίες της Συμμαχίας και οι αναφορές τους είναι τέτοιες προς τα επιτελεία τους, που έχουν αφήσει τις πιο θετικές εντυπώσεις.
Επιπλέον μεγάλο asset για την 117 πτέρυγα μάχης αποτελεί πλέον και η μοίρα συνθετικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης με τους εξομοιωτές. Και μάλιστα εκεί προσφέρονται πολλές επιχειρησιακές γνώσεις από τους έμπειρους εκπαιδευτές.
Ο «Ηνίοχος» έχει εξελιχθεί στην μεγαλύτερη άσκηση της Γηραιάς Ηπείρου κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η Συμμαχία γνωρίζει ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία στέκεται ικανή να στηρίζει μεγάλες ασκήσεις τόσο στο έδαφος, όσο και στο «φιλόξενο» FIR.
Η Συμμαχία γνωρίζει επίσης ότι στον ελληνικό ουρανό τ αεροσκάφη των χωρών που θα λάβουν μέρος στην άσκηση αυτή μπορούν να πετούν σε μεγάλε περιοχές, από το ελάχιστο ύψος, ως το μέγιστο, δίχως να υφίστανται περιορισμοί.
Και φυσικά οι νέες πλατφόρμες της αεροπορίας έχουν τη δική τους αξία και γίνονται πόλος έλξης συμμάχων. Τα F-16 viper, τα Rafale F3R αλλά και τα παλαιότερες γενιάς μαχητικά δημιουργούν το πλέγμα δυναμικής που θέλει κάθε αεροπορία να έχει μαζί της σε μια άσκηση άκρως επιχειρησιακή.
|