De Nationale Strijdersbond schenkt Edegem, ter ere van haar 850 jaar bestaan een vredesmonument. Dat werd vrijdag tien november ingehuldigd op het Gemeenteplein. “In tijden van oorlog heeft dit moment zeker een dubbele symboliek”, vertelt burgemeester Koen Metsu (N-VA).
Ter ere van de achthondervijftigste verjaardag van de gemeente schenkt de Edegemse afdeling van de Nationale Strijdersbond een vredesmonument. Dat werd geplaatst op het Gemeenteplein aan de kant van de Trooststraat.
Wegens het verwachte slechte weer vond de plechtigheid plaats in de raadkamer van het gemeentehuis. Daar stond voorzitter Leon De Turck de inwoners van Edegem te woord en overhandigde hij de vredesmedaille aan burgemeester Koen Metsu. “Onze doelstelling is vrede en nooit meer oorlog. Mogen we onze intenties iedere dag kunnen waarmaken en nooit vergeten wie er voor ons gesneuveld is”, klonk het in zijn toespraak.
De Truck legde ook de nadruk op de huidige oorlogssituaties in Oekraïne en Gaza en riep de jeugd op om de vrede in ons land te herinneren. “Laat dit een ontmoetingspunt worden voor jongeren om hierbij stil te staan”, klonk het. Ook Metsu vraagt de aanwezige kinderen om het beter te doen. “Onze generatie lijkt het niet altijd te lukken om de vrede te koesteren, dus als je voorbij het monument rijdt, sta er dan eens even bij stil.”
(Lees verder onder de foto)
Emotionele teksten en gedichten
De leerlingen van gemeentelijke basisschool Andreas Vesalius en basisschool OLVE brachten hun steentje bij met het voorlezen van teksten en gedichten over oorlog en vrede. Directeur van AV David Van Beeck is blij dat zijn leerlingen dit moment mochten bijwonen. “De kinderen gaan er voorbij fietsen en dit monument regelmatig passeren. Nu hebben ze met hun eigen ogen gezien dat de duif voor vrede staat en gaan ze dit ook sneller in zich opnemen. Het onderwerp Wereldoorlog Twee wordt in de klas behandeld, dus het is fijn dat de leerlingen dit mochten beleven met de aanwezige oud-strijders” legt Van Beeck uit.
Ook burgemeester Metsu is tevreden met de onthulling, dat voor hem een emotioneel moment werd. “Een symbool voor de vrede inhuldigden terwijl de wereld in brand staat, heeft zeker een dubbele symboliek”, legt hij uit. Ook de aanwezigheid van de kinderen droegen voor hem bij aan een eervolle plechtigheid. “Zij hebben niet alleen mooie teksten voorgedragen, ik heb hen ook gevraagd om dit moment in zich op te nemen en er onderling of met hun ouders eens over te praten zodat ze erbij stilstaan.”
(Lees verder onder de foto)
Centrale plaats in de gemeente
Op het Gemeenteplein werd het monument officieel ingehuldigd door de burgemeester en beide voorzitters van de Nationale Strijdersbond. Nadien mochten de leerlingen kaarsjes en bloemen neerleggen en kregen twee kinderen de eer om als vredessymbool twee witte duiven los te laten. Ook in de haiku die op het monument prijkt, speelt de witte duif een belangrijke rol. Dichter Geert De Kockere was ook op de viering aanwezig om dit voor te brengen aan de aanwezigen.
In samenspraak met de Nationale Strijdersbond werd de plaats van het monument besloten. “Het is een plein dat heel actief gebruikt wordt, zowel door de markt als andere activiteiten. Het doel was om het zichtbaar op te stellen en ik denk dat dit zeker gelukt is”, besluit burgemeester Metsu.
{
"type": "information_text",
"text": ""
}
|