СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Komt er nu een recessie of niet? Economische wereld blijft verdeeld

Резюме:

Komt er een recessie of niet? Het is een van de grote vragen die de economische wereld dezer dagen bezighoudt. Maar een eenduidig antwoord? Nee, daar geraken de experts het niet over eens.

Door de energiecrisis zal de Belgische economie tijdelijk vertragen, zo voorspelt de Nationale Bank van België (NBB). Maar een echte en zware recessie zal er niet komen, zo klinkt het nog. Van een recessie is volgens de definitie sprake als de economie twee kwartalen na elkaar krimpt, maar volgens de Nationale Bank zal de economie na de zomer opnieuw aantrekken. De instelling voorspelt voor dit jaar een bbp-groei van 2,4 procent en van 1,5 procent volgend jaar. In 2024 zou er een groei van 2 procent worden opgetekend.

Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING, durft niet zo stellig zijn als de NBB. “Zulke hoge olieprijzen hebben in het verleden altijd tot een recessie geleid”, zegt hij. Hij gelooft ook niet dat de economie na de zomer opnieuw zal aantrekken, zoals de Nationale Bank voorspelt. “Ze gaan ervan uit dat de consument het niet zal laten afweten, dat hij zijn gespaarde centen van tijdens de pandemie zal uitgeven”, zegt Vanden Houte. “Maar ik denk dat de consument minder zal uitgeven of dat de consumptie minstens stagneert door al die spanningen in de wereld: van de oorlog, tot corona en de stijgende energieprijzen.” Niet onbelangrijk: de NBB gaat er in de prognoses van uit dat de aanvoer van grondstoffen en onderdelen opnieuw normaliseert en de oorlog in Oekraïne niet voort escaleert.

Niet de laatste

“Een technische recessie is geen drama”, aldus nog Pierre Wunsch, gouverneur van de NBB. Een vertraging van de economie is immers een wapen in de strijd tegen de inflatie. En dat is inderdaad een groter probleem. “Als we die inflatie niet onder controle krijgen, gaan we daar heel veel schade van ondervinden”, zegt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van Itinera en professor economie (UAntwerpen). “In de jaren 70 van vorige eeuw speelden zo honderdduizenden mensen hun job kwijt. De gevolgen daarvan zijn nu nog altijd voelbaar.”

Maar er is vooralsnog geen reden tot paniek, klinkt het ook. Econoom Gert Peersman (UGent) vindt de discussie overroepen. “Een milde recessie of een klein beetje positieve groei, het maakt niet zo’n groot verschil. Voorlopig vangen de overheid en de bedrijven alles op. Op lange termijn kan dat allemaal wel leiden tot verarming door jobverliezen en hogere belastingen.”

“De economie verloopt nu eenmaal in golven en om de paar jaar worden we weleens geconfronteerd met zo’n recessie.” Met die wetenschap houdt econoom Koen Schoors (UGent) naar eigen zeggen het hoofd koel. “Als er al een recessie komt, is het niet de eerste recessie die we meemaken en zeker ook niet de laatste.”

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220613_96553031
google translate:  переклад
Дата публікації:14.06.2022 4:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:14.06.2022 5:01:12




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014