СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Ilkka
Мова:11 (Finnish / suomi)
Заголовок:

Suomenlahdella kelluu massiivinen tehdas – maakaasuputkijono kulkee alukselta nauhana meren pohjaan

Резюме:Massiivinen putkenlaskualus Solitaire aloitti keskiviikkona työt Suomenlahdella Porkkalanniemen edustalla. Solitaire rakentaa vuorokaudet ympäri Nord Stream 2 -maakaasuputkea Venäjältä Saksaan.

Nord Stream 2:n sidosryhmäsuhdepäällikön Minna Sundelinin mukaan kaasuputkilinja on valmis vuoden 2019 lopulla, jos kaikki menee hyvin.

–Putki valmistuu kolmen kilometrin vuorokausivauhdilla.

Hänen mukaansa Solitaire on kelluva tehdas, jossa tehdään raakaa työtä. Alus on merellä koko sen ajan, kun putkea rakennetaan.

Putkilinjajono nauhana meren pohjaan

Pienemmät laivat kuljettavat jatkuvalla syötöllä betonipäällysteisiä teräsputkia Solitairelle. Suuri osa putkista tuodaan alukselle Kotkasta.

–Putket liitetään aluksen kokoonpanolinjalla ja saumataan hitsaamalla ne yhteen. Putkilinjajono kulkee nauhana meren pohjaan.

Sundelinin mukaan rakentamisessa otetaan huomioon ympäristövaatimukset. Muun muassa hylkeiden pesintää ei häiritä, joten töitä ei tehdä Suomenlahdella silloin, kun meri on jäässä.

Työtä myös suomalaisille

Alukselle mahtuu 420 henkilöä asumaan. Heistä noin 300 on töissä vuorokauden ympäri.

–Työtekijät ovat eri puolilta maailmaa. En tiedä, että kukaan heistä olisi suomalainen.

Työntekijöiden rekrytoinnin on hoitanut putkilinjan asentamisesta vastaava hollantilainen yritys.

Kaasuputken rakentaminen tuo kuitenkin työtä myös suomalaisille. Sundelinin mukaan hanke työllistää yhteensä noin 500 työntekijää muun muassa Kotkassa ja Hangon Koverharissa.

–Kaasuputki ei sinänsä tuo Suomelle rahaa, koska Suomen talousvyöhykkeellä eli kansainvälisellä vesialueella olevasta putkesta ei voi kansainvälisten sopimusten mukaisesti periä vuokraa.

Nord Stream 2:n rakentaminen ei ole aiheuttanut sellaista ympäristökritiikkiä kuin Nord Stream ykkönen. Sundelinin mukaan ensimmäisen putkilinjan ympäristövaikutuksia on tarkkailtu kuuden vuoden ajan.

–Sen vaikutukset ovat olleet vähäisiä. Ympäristölle ei ole aiheutunut vahinkoa.

Ukraina jää tappiolle

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto toteaa, ettei Nord Stream -putkilinja juuri kasvata energiamarkkinoita.

Moni maa tulee sen sijaan menettämään ainakin transit-tuloja.

–Muun muassa Ukraina jää häviäjien puolelle. Sen kaasuntoimitusten volyymi tulee laskemaan.

Hänen mukaansa Suomi ei juuri tule hyötymään uudesta maakaasuputkesta. Kaasu menee pääasiassa Saksan ja muun Keski-Euroopan markkinoille.

–Hassuja tilanteita voi syntyä, kun Venäjän kaasua voi joissain tapauksissa tulla Saksan kautta Suomeen, jos rakennetaan BalticConnector-putki Viron ja Suomen välille ja Baltian ja Saksan markkinat kytkeytyvät.

Kaasuputki on iso investointi

Kaasuputken rahoituskustannukset ovat 9,5 miljardia euroa.

Aalto toteaa, että putki kiinnostaa monia maita.

–Rahoittajien joukossa on muun muassa 20 kansainvälistä pankkia, joten kaasuputkesta ovat muutkin kuin venäläiset kiinnostuneita. Pankkien intresseissä on, että ne saavat lainansa takaisin putkiyhtiöiltä.

On puhuttu, että kaasuputki olisi turvallisuusriski, mutta Aallon mukaan ainakaan sotilaallista riskiä putkesta ei ole. Hän toteaa, että keskustelu uhasta on tarkoitushakuista.

–Jotkut luulevat, että putkistossa on tarkkailuvälineistöä, mutta maalta, mereltä ja avaruudesta meitä tarkkaillaan aivan tarpeeksi. Ei siinä meren pohjassa olevaa putkea tarvita.

Посилання:https://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa/suomenlahdella-kelluu-massiivinen-tehdas-maakaasuputkijono-kulkee-alukselta-nauhana-meren-pohjaan-1.2728113
google translate:  переклад
Дата публікації:05.09.2018 20:10:13
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:05.09.2018 20:17:43




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014