СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Автор: valeriy.drotenko 
США варто посилити присутність у Чорноморському регіоні
06.09.2014 10:38:41

Ані росіяни в Україні, ані ісламісти в Сирії та Іраку, - не здатні розгорнути серйозний наступ – його буде розгромлено авіаударом НАТО. Однак, серйозних потужностей для явного домінування у регіоні у США немає. Та й сам регіон, як такий, усвідомлено лише щойно.

Вустами приватного дорадника Білого Дому, очільника прогнозувально-розвідницького бюро «Стратфор» Джорджа Фрідмана, було озвучено вірогідні плани американського істеблішменту щодо виходу з сирійсько-іракської та української кризи.

Як зазначає Фрідман, США опинилося у ситуації, коли вони воюють на два фронти – проти Росії в Україні та ісламістів у Іраку, у той же час, і Росія, і ісламісти воюють лише на один фронт та, відповідно, мають більше шансів виграти, сконцентрувавши усі ресурси на досягненні перемоги. Також, експерт визнає, що у США на даний момент відсутній план/стратегія успішного (для себе) подолання жодної з криз. Він не виключає, що одним з можливих рішень США у цій ситуації буде «нічого не робити, доки не стане зрозуміло, що саме треба зробити».

З іншого боку (і тут він близький до істини), якщо поглянути на географічне розташування обох гарячих точок, то об’єднуючим чинником є близькість до Чорноморського регіону, де США досі не мало ані стратегії, ані суттєвої військової присутності: так, у Пентагону є Північно-Атлантична стратегія, Карибська стратегія, Західно-Тихоокеанська стратегія, але жодної чорноморської – вочевидь, з огляду на те, що регіон було досі визнавано сферою впливу Росії та його «нецікавість» для США – адже тут, на відміну від Перської затоки, немає ані нафти, ані газу, саме море – внутрішнє, з обмеженим режимом проходу військових суден (згідно з Конвенцією Монтрьо).

Експерт переконує, що можливим рішенням обох проблем (і ісламістської, і української) є їх логічне об’єднання у одну стратегію – чорноморську.

Повністю наводити тут усю статтю я не стану, хоча вона настільки ж цікава, настільки й довга. Зосереджуся на кількох цікавих попутних «інформаціях»:
НАТО нанесе авіаудар на захист України, у випадку, якщо російська агресія надто «розійдеться» (практично відкритим текстом, як таке, що само собою розуміється).

Однак, повномасштабна військова участь Альянсу в регіоні на даний момент неможлива через відсутність відповідних структур у басейні Чорного моря – наявним потужностям бракує взаємопідтримки, як і не дозволяють вони Сполученим Штатам рішуче застосовувати силу в регіоні за концептуального поділу його на чіткі театри бойових дій. США надають допомогу, але, знову ж таки, не цілісно: декотрі сили США тут застосовуються, але без чіткої місії, як і не ясно, чи у вірних місцях ця сила застосовується, як і не зрозумілим є, якою має бути політика в регіоні.

Сподіваюсь, це дає вичерпну відповідь тим гарячим головам, котрі звинувачують США у тому, що «вони нас зрадили» чи недостатньо підтримують: справжня причина нерішучості військової підтримки полягає у тому, що регіон упродовж останніх 70 років вважався або «нічийним», або ж у якості «хазяїна» та гаранта безпеки у ньому розглядалася Росія-СРСР. Чорноморо-каспійський регіон для США упродовж усього цього часу був і залишається такою собі terra incognita – і вони не полізуть сюди, не розбудувавши підтримуючу інфраструктуру, не розібравшись, як слід, хто тут є хто,  - не в їхньому це стилі. Хоча, ув’язавшись в іракську й афганську кампанії, вони вже волею-неволею «залізли» в цей регіон – зараз до них доходить, де знаходяться «постромки» і важелі до стабільності у ньому, потроху вимальовується цілісна картина.

Очевидним є, що самотужки США не зможуть перетворити чорноморо-каспійський регіон на одну з опор цивілізаційного розвитку, безпеки й стабільності – у цьому їм потрібні місцеві союзники. Фрідман згадує у статті Румунію, котра вже є чинним членом НАТО та має посісти центральне місце у майбутній розбудові відповідної військової інфраструктури (румунські оглядачі вже наперед запишалися «центральністю» своєї ролі). Туреччина теж є членом Альянсу, однак, у світлі дедалі більшої авторитаризації та ісламізації тамтешнього політичного режиму, покладання на цього союзника викликає дедалі більше сумнівів. Нарешті було помічено Грузію та Азербайджан – особливі надії покладаються на останній.

Україна згадується у планах доволі обережно – досі не член Альянсу і без чіткої перспективи такого, з нестійкою політичною ситуацією, проблемною економікою, - вочевидь, вона для США поки що об’єкт, а не потенційно самостійний гравець чи бодай союзник. Ким вона, врешті, стане, залежить від нас самих. Від того, настільки самостійну зовнішню політику ми зможемо собі дозволити: а це опирається на нашу обороноздатність, економічну міць та зовнішньополітичну експертизу. Іншими словами, залежатиме від швидкості та результативності реформ. 
Jyllands-Posten (Denmark, Danish) Сім'ю луганських біженців виганяють з Данії
Одна з провідних данських газет Jyllands Posten у рубриці "Де... 22.02.2017 10:21:36
Liechtensteiner Volksblatt (Liechtenstein, German) Німецькі ЗМІ про смерть Мотороли: типовий випадок
Низка німецькомовних ЗМІ повідомила про убивство бойовика дон... 17.10.2016 5:04:00
Ριζοσπάστης (Greece, Greek) Грецька преса бреше про порушення Києвом Мінських домовленостей
Одна з впливових грецьких газет "Різопастіс" написала, що, да... 15.10.2016 0:00:00
Die tageszeitung (Germany, German) Війна у стилі "Зроби сам"
Нарешті, німецькій пресі випало написати про те, що війна, ко... 15.10.2016 11:54:00
Daily Mail (United Kingdom, English) Навіть у бульварній західній пресі пишуть про агресію Росії
У всіх трьох "розливах" бульварної британської газети "Mail" ... 25.01.2015 15:01:56
Economist, The (United Kingdom, English) Російські беспілотники та сентименти в українській Бесарабії
Безіменний кореспондент британського журналу The Economist до... 30.12.2014 16:58:10

Рубрики / досьє: АТО, Румунія, Чорне море, Азербайджан



Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014