СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Voor de ‘meest bekeken begrafenis’ plaatsvindt, is er eerst nog: de receptie van de eeuw

Резюме:

Het begraven van de overgrootmoeder van een ganse natie, daar hoort een knoert van een koffietafel bij. En die staat ook gepland: op de vooravond van de uitvaart organiseert koning Charles in Buckingham Palace ‘de receptie van de eeuw’. Zowat elk gekroond hoofd ter wereld kreeg een handgeschreven uitnodiging, van Joe Biden tot Emmanuel Macron. De rest van de gastenlijst? Vaag. De tafelschikking? Onbekend. De gesprekken bij de hapjes? “Die zullen natuurlijk interessant zijn.”

‘De receptie van de eeuw’, een staatsbanket ‘op ongekende schaal’, het ‘grootste internationale evenement dat het UK in decennia heeft georganiseerd’. Wat er zondagavond staat te gebeuren in Buckingham Palace, belooft een aperitief te worden dat records breekt. De meeste miljarden in één zaal, de meeste kronen op één guest list, de meeste protocollen?

Zo’n 1.000 personen kregen alleszins een handgeschreven uitnodiging voor de officiële staatsreceptie - inclusief plus one - aan de vooravond van de uitvaart van de Queen. De volledige gastenlijst wordt voor veiligheidsredenen niet prijsgegeven, maar zij kregen al zeker een envelop: Amerikaans president Joe Biden, Frans president Emmanuel Macron, prins Albert II en prinses Charlene van Monaco, de Japanse keizer Naruhito en ‘onze’ Filip en Mathilde. Niet uitgenodigd: de leiders van Belarus, Syrië, Venezuela, Afghanistan en Myanmar, wegens ‘geen diplomatieke relatie’, hun ‘politieke situatie’ of ‘Oekraïne’. En: Harry en Meghan, wegens ‘geen werknemers meer’.

Straffer dan een G20

“Voorlopig is er nog niet zo veel over bekend”, zegt Engelandkenner Harry De Paepe. “Maar natuurlijk wordt het een uniek moment, met al die wereldleiders samen. Naast vriendelijke woorden, zullen er ook wel interessante gesprekken plaatsvinden.”

Tussen Joe Biden en onze Koning Filip, bijvoorbeeld. Of een netjes gedeeld toastje gegrilde tonijn onder de Franse president Macron en Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland.

“Vroeger werd van zo’n soort recepties gezegd dat dit hét netwerkevenement was”, zegt royalty-experte Joëlle Vanden Houden. “En het is echt wel straf, dat dit zondag gaan gebeuren. Bijna straffer dan een G8 of een G20. Iedereen gaat daar zijn. Ieder gekroond hoofd, en iedere president, op Poetin na. Iets met veel ampleur.”

Geen hoeden, wel parels

Maar. Wat houdt zo’n vorstelijke bijeenkomst concreet in? “Héél vroeger, begin jaren 1900, werd daar al een keer gekoppeld onder elkaar”, zegt Vanden Houden. “Dat is nu echt niet meer het geval. Een feestje, dat kan je het ook niet noemen. In het begin van de avond zal iedereen zijn deelneming betuigen. Maar je weet ook hoe het gaat met een koffietafel: die begint met iedereen bedrukt, maar op het einde wordt er al eens gelachen. Het gaat om iemand van 96 jaar, die overleden is. Iedereen beseft dat het leven eindig is. Maar is het echt een diner, of een walking dinner, of een receptie? Daar blijven ze vaag over. Ik heb natuurlijk geen kristallen bol.”

Het Paleis houdt het bij dezen ook op een stuk minder kristal. Zo zullen de gasten waarschijnlijk niet mooi worden aangekondigd, na de doorgaans geplande entree door een gang met keurige rode loper. Dresscode? Geen hoeden of speciale decoraties, geen rokkostuums of familietiara’s. Wel een gewone jacquet, of ‘lounge suits’.

“En parels”, zegt Vanden Houden. “Op de receptie voor de gouverneurs-generaal van de Commonwealth zaterdagmiddag droeg Kate er zo al drie, een typische referentie naar de Queen. Dat zal ze blijven dragen. Parels verwijzen een beetje naar tranen.”

Waterloo Room

En dan is het gewoon nog hopen dat er geen explosieve stiltes vallen. Als Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu, die Erdogan vertegenwoordigt, plots naast de Griekse afgevaardigde aan de toiletten staat, bijvoorbeeld.

“Het is ook zo: normaal, bij een staatsbanket, passeert het gezelschap altijd door de Waterloo Room”, zegt Vanden Houden. “Maar komt de Franse president, dan gebeurt dat nooit. Dan doen ze een ommetoer. Omdat Waterloo daar nog altijd gevoelig ligt. Macron zullen ze bijvoorbeeld ook nooit door die zaal laten, die prins Philip trouwens de Room with the ugly paintings noemde. Het verloopt dus echt wel diplomatisch. Maar wat als er zo nog zalen zijn, die voor andere gasten dan weer gevoelig liggen? Ik weet het niet. Maar ik zou er graag beelden van zien, achteraf.”

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220918_94982708
google translate:  переклад
Дата публікації:18.09.2022 16:48:40
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:18.09.2022 18:01:22




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014