СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Nancy Pelosi heeft Taiwan verlaten, maar laat een internationale puinhoop achter

Резюме:

Na een ontmoeting met president Tsai en woorden van steun aan Taiwan, heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi het land alweer verlaten. Na haar bezoek blijft een puinhoop achter. Chinese troepen maken manoeuvres rond het eiland, alsof ze een echte invasie willen inoefenen. Taiwan heeft de militaire paraatheid opgedreven. En Biden moet aan het werk om zijn boze bondgenoten te sussen.

China heeft alvast woord gehouden. Het had de VS gewaarschuwd dat er zware represailles zouden komen als Pelosi in Taipei zou landen, inclusief militair machtsvertoon. Peking stelde een aantal sancties in tegen het eiland, wat resulteerde in een invoerverbod op sommige goederen uit Taiwan en de export van zand naar de Chinese Volksrepubliek.

LEES OOK. Spanningen rond Taiwan splijten de hele wereld: hoe groot is de kans op een nieuwe oorlog?

China is gestart met grootscheepse militaire oefeningen. Die zijn gepland op zes strategische plaatsen rond Taiwan en zullen tot zaterdag duren. Gedurende die periode zal Taiwan zowel vanop zee als in de lucht volledig geïsoleerd worden. Het lijkt sterk op de strategie die Peking zal ontplooien als het ooit de stap zet om de “afvallige provincie” militair te veroveren. Nancy Pelosi heeft hen alvast de kans gegeven om te oefenen. De situatie doet op die manier sterk denken aan de inval van Oekraïne door de Russen: Moskou hield ook maanden vol dat hun troepen alleen oefenden aan de grens met Oekraïne, niemand verwachtte dat een invasie écht zou plaatsvinden.

De droom van Xi

De aangekondigde oefeningen zorgen onder de inwoners van Taiwan voor onrust. Taipei heeft woensdag de militaire paraatheid verhoogd.

(lees verder onder de foto)

Chinees president Xi Jinping wil koste wat het kost heel China herenigen. Hij zou er een legendarische status door verwerven. In de herfst zal hij meer dan waarschijnlijk een derde ambtstermijn krijgen, wat voor zijn voorgangers verboden was. Het moet de 69-jarige president op weg zetten om te regeren tot aan zijn dood. Jinping heeft nog tijd om een andere manier te vinden om Taiwan in te lijven dan met bruut geweld. In Peking beseft men ook dat een landing op het eiland extreem moeilijk is en er een zware strijd nodig zal zijn om het in te nemen. Een gewapend conflict zou China internationaal isoleren en kan hun economie torpederen. Dat is het laatste wat Xi Jinping wil.

Boze bondgenoten

Niet alleen Taipei zal de gevolgen van Pelosi’s bezoek dragen. Ook president Biden moet puin ruimen. Hij probeerde Pelosi tegen te houden, maar de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zette hem in een onmogelijke positie. Haar trip publiek verbieden, kon Biden niet, zeker niet na de dreigementen uit Peking. Hij zou als zwak zijn afgeschilderd, buigend onder Chinese druk. Op enkele maanden van de cruciale midterm-verkiezingen zou dat dodelijk geweest zijn voor zijn partij.

LEES OOK. “Een conflict oppoken aan de andere kant van de wereld moet Pelosi niet doen. Eerst het kot dat in de fik staat onder controle krijgen”

Biden zal zijn Aziatische bondgenoten moeten masseren. Al maanden probeert hij de banden met die landen te versterken, om samen een vuist te maken tegen de toenemende militaire en economische macht van Peking in de regio.

Ook in Japan, Zuid-Korea en Australië werd het bezoek van Nancy Pelosi betreurd. Vooral het feit dat hun smeekbede om het bezoek te schrappen in dovemansoren viel, schept er nieuwe twijfels of men wel echt op de VS kan rekenen als bondgenoot.

Ongerust Oekraïne

Rusland probeert ondertussen van de situatie te profiteren. Het schaarde zich onmiddellijk aan de zijde van “bondgenoot” China. De komende dagen komt er overleg om de banden te versterken als wapen “tegen het eigengereid optreden van de VS in de wereld”.

LEES OOK. 27 Chinese militaire vliegtuigen vliegen Taiwanese luchtverdedigingszone binnen

In de EU ziet men dat met lede ogen aan. In Oekraïne ook. Het was geen toeval dat Oekraïens president Zelenski woensdag China plots dankte voor de “neutraliteit” in het conflict. Onder Amerikaanse druk wijst China alle vragen om militaire hulp – vooral in de vorm van drones – vanuit Moskou af. De situatie rond Taiwan zou Peking van gedachte kunnen doen veranderen, als wraak voor het bezoek.

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220803_95702875
google translate:  переклад
Дата публікації:03.08.2022 20:30:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:03.08.2022 22:02:25




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014