СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:NOS Nieuws
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

OPEC verhoogt olieproductie minimaal, olieprijs stuitert

Резюме:

De zogenoemde OPEC+ heeft op zijn maandelijkse vergadering besloten om vanaf september de olieproductie extra op te voeren met 100.000 vaten per dag, met de bedoeling om de olieprijs te drukken. Een grotere productieverhoging zat er niet in. Na dit magere besluit gaat de olieprijs al de hele middag op en neer.

De OPEC heeft ook veel moeite om de hogere productiedoelstellingen te halen. De voorbije maanden bleven nogal wat lidstaten steken onder hun toegezegde productie. Sommige landen, waaronder Angola, Nigeria en Libië, investeren nauwelijks in hun productie-installaties en kampen met veroudering en storingen. Iran heeft te kampen met westerse sancties vanwege zijn kernprogramma en kan maar een deel van de olieproductiecapaciteit benutten.

De VS, geen lid van OPEC of OPEC+, heeft de laatste tijd veel druk uitgeoefend op de organisatie om de olieproductie te verhogen, in de hoop dat de olieprijs dan zou dalen. De dure energie is een belangrijke factor bij de hoge inflatie. En dure olie raakt de Amerikaanse consumenten flink, en dat krijgt hun president Biden vervolgens weer op zijn bord.

Tegelijkertijd is de toegenomen kans op een recessie de komende maanden in veel landen een waarschuwing: er worden maatregelen genomen om het energieverbruik terug te dringen, dus er is naar verwachting minder vraag naar olie, en dan daalt de prijs wellicht.

Grote energievraag

Omdat de meeste landen economisch herstellen van de coronacrisis en een grote energievraag hebben is de prijs van olie en gas de afgelopen maanden juist sterk opgelopen, waarbij de olieprijs gestuwd wordt door de westerse boycot van Russische olie. Vlak voor de inval in Oekraïne schommelde de Brent-olieprijs rond de 90 dollar per vat, maar die steeg tijdens de oorlog soms naar 120 à 130 dollar per vat. Dat was aan de pomp goed te merken, want een liter benzine steeg naar een recordhoogte van 2,50 euro.

Samen met de VS en Saudi-Arabië is Rusland een van de grootste olieproducenten ter wereld, met rond de 10 miljoen vaten olie per dag Dat is goed voor tien procent van de dagelijkse wereldbehoefte aan olie.

De afgelopen maanden heeft de OPEC stapsgewijs de olieproductie opgevoerd met opgeteld 430.000 tot 650.000 vaten per dag. Daarmee werd de olieproductiebeperking uit de coronacrisis nagenoeg ongedaan gemaakt. Door de pandemie viel de economie stil en daalde de vraag naar olie.

Посилання:https://nos.nl/l/2439294
google translate:  переклад
Дата публікації:03.08.2022 16:55:36
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:03.08.2022 20:15:09




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014