СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Ondanks corona telde ons land vorig jaar 7.500 meer dollarmiljonairs dan in 2020: vanwaar komen die plots?

Резюме:

Er zijn vorig jaar in ons land 7.500 mensen toegevoegd aan het clubje van de dollarmiljonairs. Ze zijn nu met 141.100, een toename van bijna zes procent tegenover 2020. Gemiddeld hebben ze een vermogen van 2,6 miljoen euro. En toch hinkt ons land achterop in vergelijking met de rest van de wereld.

Het consultancybureau Capgemini heeft al voor de 26ste keer een berekening gemaakt van de rijkste inwoners van de geïndustrialiseerde landen in Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Een oefening, waarbij aandelen, waardepapieren, private investeringen cash en verhuurd vastgoed in rekening worden genomen.

Terwijl er in ons land in 2020 amper dollarmiljonairs bijkwamen – 900 om precies te zijn (+0,7 procent) – is het vandaag drummen in dat clubje van de rijke Belgen. 7.500 staan er in 2021 extra op de teller: een toename 5,6 procent. Dat brengt het totaal op 141.100 High Net Worth Individuals (HNWI), zoals de rijken in vakjargon heten. Samen bezitten ze 362,1 miljard dollar, een stijging van 6,5 procent.

Die opmerkelijke groei in een jaar dat de coronacrisis nog vol woedde heeft verschillende redenen, zegt Robert Van der Eijk, managing director bij Capgemini. Vastgoed is er een van. “Belgen kiezen, net als andere Europeanen, om hun centen in opbrengstwoningen en tweede verblijven te steken. Beleggingen waar weinig risico’s mee gemoeid zijn.” Klein gelukje: corona joeg de woningprijzen de hoogte in. In 2020: +4,7 procent. In 2021: +7,1 procent. “En daar hebben ze van geprofiteerd.”

Ook de aandelenbeurzen hebben het in 2021 uitstekend gedaan. “Gecombineerd met vastgoed waren ze een belangrijke motor van die vermogensaangroei”, zegt Ben Weekers, die meeschreef aan het World Wealth Report van Capgemini. De economie herleefde bovendien sneller dan verwacht, en groeide met 5,6 procent. Terwijl we een jaar eerder nog een dreun kregen van -6,3 procent.

LEES OOK. Als abonnee kan je dit Plus Artikel artikel lezen.Bitcoin duikt nu zelfs onder 22.000 dollar: wat is er aan de hand en komt dat nog goed?

Wereldwijd staat de teller op 22,5 miljoen miljonairs (+7,8 procent). In 2014 waren dat er nog maar 14,7 miljoen. Ook het selecte gezelschap van de allerrijksten van deze aardbol - met een vermogen van 30 miljoen dollar of meer - kreeg er 20.000 peers bij. Een derde van alle rijkdom is nu in handen van 220.000 superrijken.

Spaarboekjes

Opvallend: het aantal dollarmiljonairs in België stijgt minder snel dan in andere landen. Denemarken (+11,2 procent), Frankrijk (+9,5 procent), Duitsland (+7,4 procent) doen het beter. Noord-Amerika, met de VS en Canada, voeren het lijstje aan en hebben bijna een kwart (22 procent) van alle dollarmiljonairs.

Vanwaar die verschillen? “Dat heeft vooral te maken met de voorzichtigheid van de Belgen. Zij hebben nog steeds veel geld op spaarboekjes staan, waardoor onze economie minder snel kon groeien”, legt Van der Eijk uit. Cash maakt meer dan een kwart van hun vermogen uit (26 procent), in tegenstelling tot de Amerikanen (20 procent).

Of er de komende jaren nog meer miljonairs zullen bijkomen is koffiedik kijken, klinkt het nog bij Capgemini. Wellicht zullen de oorlog in Oekraïne en de gestegen energieprijzen op het rapport drukken. Net als de inflatie.

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220614_95641609
google translate:  переклад
Дата публікації:15.06.2022 4:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:15.06.2022 5:01:00




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014