СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Geen vaste energiecontracten meer: dit betekent het voor jou als consument

Резюме:

Energieleverancier Eneco heeft besloten om geen vaste contracten meer aan te bieden en ook Engie Electrabel nam enkele dagen lang geen nieuw klanten meer aan met een vast contract. Dat meldt De Tijd woensdag. Maar want betekent dat voor jou als consument? Kan dat ook voordeliger uitvallen of komt het vooral de energieleveranciers goed uit? En heeft het nog nut om nu van leverancier te veranderen?

Waarom bieden zoveel leveranciers amper nog vaste contracten aan?

“Vlamingen kiezen traditioneel voor vaste contracten omdat ze dan gerust zijn. Ze betalen een vaste prijs en kunnen die ook meteen meenemen in hun budget. Maar met de stijgende prijzen, willen leveranciers zich indekken”, zegt Simon November van Test?Aankoop.

Het feit dat de vaste contracten gestopt worden, geeft volgens November aan dat de leveranciers verwachten dat de crisis nog een tijdje kan duren. “Er is nu wel een lichte positieve impact op de prijs omdat het weer zacht is en er meer aanbod is. Anderzijds is er ook nog het conflict in Oekraïne, zijn er de problemen van de Nord Stream?2 en dus spelen politieke factoren nog steeds een rol in de prijsstijging. In die context dekken de leveranciers zich. Met vaste contracten is er te veel risico omdat de prijs die ze ontvangen niet evenredig is met de prijs die ze moeten betalen”, zegt November.

LEES OOK. Plots daalt de gasprijs, maar voor hoelang? (+)

Heeft een variabel contract ook voordelen voor mij als consument?

Wanneer de energieprijzen zakken, daalt ook de prijs van je energiefactuur als je een variabel contract hebt. Heb je een vast contract, dan verandert de prijs niet. “Een variabel contract kan dus goed zijn als de prijzen zakken. Maar veel gezinnen hebben nu al moeite om rond te komen. Als de prijzen stijgen, kan dat misschien niet meer in hun budget passen. Die variabele contracten zorgen ook voor een grote onzekerheid omdat ze niet weten hoeveel ze zullen moeten betalen”, zegt November.

Maar nu toch een vast contract gaan tekenen, kan volgens de Ombudsman voor Energie Eric Houtman ook nadelig zijn. “Teken je nu een vast contract, dan heb je het voordeel niet als de prijzen zakken. Hopelijk zullen die prijzen vanaf april beginnen zakken. Als je nu een vast contract tekent, kan het zijn dat je geen goeie deal maakt”, zegt hij. Later op zoek gaan naar een vast contract – eenmaal de prijzen lager staan – is volgens Houtman wel voordelig.

Kan ik nog ergens een vast contract krijgen?

“Dat is eigenlijk het probleem”, zegt Houtman. “De laatste tijd krijgen we veel klachten binnen van mensen die via een prijsvergelijker aan een vast contract proberen te geraken. Maar eenmaal je dan gaat zoeken op de website, dan blijkt het bijna onmogelijk te zijn om die terug te vinden. Ze zijn er nog, maar in de praktijk lijken ze heel moeilijk te vinden.”

LEES OOK. Expert fileert prijsvergelijkingssites voor energie: “Tarieven zijn zogezegd 500 euro goedkoper, maar je betaalt net méér” (+)

Kan ik best nu nog veranderen van leverancier?

“Ik raad aan dat wie een vast contract afsloot voor de zomer van 2021 gewoon daar blijft zitten. Want overal is het veel duurder”, aldus Simon November. “ Moet je echt veranderen? Dan kan je voor de gemoedsrust kiezen voor een vast contract, maar de kans is groot dat je naar een variabel contract zal worden gestuurd.”

Als dat het geval is, raadt hij aan om leveranciers en contracten goed met elkaar te vergelijken. “Maar ook dat is heel moeilijk omdat de indexeringsparameters altijd verschillen. In de vergelijkingstool kan er verwezen worden naar een indexering op maandbasis terwijl het op de website van de leverancier gaat over een indexering op kwartaalbasis. En dan vergelijk je eigenlijk appelen met peren. Daarom pleiten wij ook voor een standaardisering van de contracten.”

Ook Eric Houtman benadrukt dat het vergelijken van leveranciers en contracten altijd noodzakelijk is: “Eigenlijk moet je stilaan bijna een wiskundige of een ingenieur zijn om eraan uit te geraken. Mensen denken zo in te tekenen op een goedkoper contract, maar als de eerste factuur er is, dan is die plots veel duurder omdat er geen rekening werd gehouden met de prijsindexering. Kijk dus altijd goed naar wat je precies met elkaar vergelijkt.”

LEES OOK. Van huizenmarkt over winkelkar tot spaarboekje, zo ziet 2022 eruit voor je portemonnee: “Ik sluit niet uit dat regering ingrijpt” (+)

Mijn contract loopt binnenkort af, waar moet ik op letten bij de vernieuwing?

“Loopt je vast contract af, dan krijg je de melding dat ze het gaan verlengen. De kans is groot dat ze het zullen omzetten naar een variabel contract, maar dat is nooit verplicht. Je kan altijd overstappen. Op dat moment kan je best gaan vergelijken met andere leveranciers, maar hou wel in gedachten dat het momenteel overal duur is. Je zou kunnen kiezen voor een leverancier die werkt met lagere maandelijkse voorschotten om de prijs laag te houden. Maar dat is gevaarlijk advies, want de eindafrekening komt er sowieso. Daarom vrezen we in de toekomst ook voor veel wanbetalingen”, zegt Simon November.

Ombudsman Eric Houtman waarschuwt ook dat veel leveranciers bij het aflopen van contracten niet altijd de regels naleven. “Sinds dit jaar zijn ze verplicht om het nieuwe voorstel zeer duidelijk uit te leggen. Er is een informatieverplichting en ze moeten ook uitdrukkelijke instemming vragen aan de klant voor het contract verlengd kan worden. Bekijk de informatie dan ook grondig, want het gebeurt dat ze plots van vast naar variabel gaan of duurdere deals aanbieden”, klinkt het. Ook wanneer je contract hernieuwd kan worden, raden Houtman en November aan om altijd leveranciers en contracten met elkaar te gaan vergelijken. Dat kan via de V-test van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt.

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220105_93785354
google translate:  переклад
Дата публікації:05.01.2022 12:30:04
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:05.01.2022 13:03:10




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014