СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:NOS Nieuws
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Op kamp met het Concertgebouworkest: 'Er is geen goede fluitdocent in Oekraïne'

Резюме:

Marshmallows roosteren boven het vuur, hutten bouwen en een bonte avond. Allemaal dingen die horen bij een traditioneel zomerkamp, maar bij het zomerkamp van het Koninklijk Concertgebouworkest gaat het net even anders.

Voor het eerst start het beroemde symfonieorkest een internationaal jeugdorkest. Ruim 70 jongeren uit meer dan 25 Europese landen komen twee weken lang bij elkaar in Ede om in een zomerkamp met elkaar muziekles te volgen en op te treden. Het doel: meer diversiteit in de klassieke wereld en jonge talenten uit arme milieu's een kans geven.

De musici zijn tussen de 14 en 17 jaar en komen van diverse achtergronden. Om mee te mogen doen moesten de jongeren 'solliciteren' met essays en een video waarin ze hun speelkunsten lieten zien.

Verschillende achtergronden

Maar dat was niet het enige waar het Concertgebouworkest naar keek. "We zochten naast muzikaliteit ook naar jongeren voor wie het minder vanzelfsprekend is dat zij bij zo'n orkest terechtkomen", vertelt Lili Schutte, projectleider van jongerenorkest Young.

"Ze weten bijvoorbeeld de route niet die ze moeten afleggen, omdat de infrastructuur in hun land niet zo voor handen is. Of ze komen uit een milieu waarbij het niet ingebakken is om deze kant op te gaan", legt Schutte uit. "Of ze hebben misschien wat minder middelen om een goed instrument te kopen."

In het geval van de Oekraïense Sofiia Matviienko is het gebrek aan muziekonderwijs een probleem:

Een andere deelnemer is Joep (16). Hij speelt de altviool. "Het is fantastisch om in zo'n orkest te spelen", vertelt hij. "Ik wil de liefde voor klassieke muziek uitdragen met concerten geven. Ik hoop dat ik ook contact kan houden met de mensen die ik hier ontmoet en nog eens met ze samen kan spelen."

Voor fagotspeler Jappe (14) uit België is het een belangrijke stap in zijn muzikale carrière. "Ik leer hier mensen van het Concertgebouw kennen. Mijn ultieme droom is om ooit in een professioneel orkest te kunnen starten."

De 16-jarige An-Sofie wil in deze twee weken veel leren. "Ik hoop dat ik kan groeien in het samenspelen en ik vind het ook leuk om allemaal andere talen en culturen te leren kennen", vertelt de Vlaamse.

Het draait voor de jonge musici de komende twee weken niet alleen om muziek, vertelt Schutte. Ze krijgen ook les in sociale vaardigheden. "We vinden klassieke muziek zo ontzettend belangrijk en het zijn allemaal capabele jonge lui. Ze zijn ambassadeur van het orkest en de klassieke muziek en we willen dat ze dat op een juiste manier uitdragen."

Gisteravond kwamen de jongeren aan in Ede en begon het zomerkamp met een gezamenlijke repetitie. "Ze zeiden: 'moeten we nu al? We hebben niet eens gerepeteerd met ons eigen groepje'". Maar het klonk volgens Schutte meteen goed. "Het is een ruwe diamant die we de komende twee weken gaan slijpen."

Посилання:https://nos.nl/l/2296812
google translate:  переклад
Дата публікації:08.08.2019 20:34:23
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:08.08.2019 21:07:58




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014