СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Yam
Мова:24 (Romanian / română)
Заголовок:

În memoria victimelor staliniste: Primele plăci comemorative „Ultima Adresă” au fost dezvelite la Chișinău

Резюме:Maria Serbov-Sârb (Bondi) s-a născut în anul 1873 și a decedat 1951 în Kazahstan, unde este și înmormântată. În Chișinău, ultima adresă a familiei este str. A. Șciusev, 80, fosta Leovskaia. Deși nu a fost implicată în politica, fiind o simplă casnică, femeia nu a scăpat de deportările staliniste. Cea de-a doua plăcuță comemorativă „Ultima Adresă” a fost instalată pe str. Veronica Micle, unde a locuit omul politic Pantelimon Sinadino, născut în 1875. A fost deputat în Duma Rusiei țariste și în Sfatul Ţării. Bunicul său, Pantelimon Sinadino, a fost primar al Chișinăului, iar tatăl, Victor Sinadino, cetățean de onoare al orașului, a fondat și a fost primul director al Băncii Orășenești (actualmente Sala cu Orgă), iar împreună cu fratele Ioan au zidit o altă bijuterie arhitecturală – Biserica Grecească din capitală. În anii 1924-1940, Pantelimon Sinadino ocupa funcții importante în Banca Populară din Basarabia. În 1933, devine membru al Partidului Național Liberal și este ales în Parlamentul României. A fost arestat în iulie 1940 de NKVD și de atunci nu se știe nimic despre soarta lui.  Proiectul „Ultima adresă” este realizat de Centrul „Memoria” și Agenția Națională pentru Restaurarea Monumentelor, cu susținerea Ambasadei SUA. Directoarea Centrul „Memoria”, Ludmila Popovici, a declarat că organizația a promovat mai multe inițiative pentru a perpetua memoria colectivă. „Astăzi avem încă un pas foarte important la care a contribuit foarte multă lume. Într-un final, am reușit să-l ducem la capăt. Nu a fost foarte ușor, din cauza unor formalități și piedici birocratice”, a spus Ludmila Popovici. Inițiatorii proiectului s-au inspirat dintr-o inițiativă similară europeană „Stolpersteine”, care are drept scop comemorarea victimelor crimelor naziste. Proiectul este implementat în Rusia, Ucraina, Cehia, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Belarus, Georgia, Germania, Letonia, Polonia și România. În Republica Moldova, proiectul „Ultima Adresă” a fost lansat la 6 iulie, de ziua comemorării victimelor staliniste.  
Посилання:https://news.yam.md/ro/story/7834448
google translate:  переклад
Дата публікації:03.08.2018 8:45:07
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:03.08.2018 7:08:14




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014